Иван Жданов - директор на Антикорупционния фонд, чийто създател е Алексей Навални, обясни пред репортери пред болницата в Омск, че полицейски служител му е казал, че в организма на опозиционера има отрова, която е опасна за всички около него.

 

 

Името на веществото не е дадено заради "тайната на следствието".

"Намирахме се в кабинета на главния лекар. В този момент в кабинета влезе представителка на транспортната милиция показа на телефона: "Намерихме това вещество." След това главният лекар каза: "Така е, намерихме го, няма повече информация." Попитахме представителката на транспортната милиция какво е това вещество. Тя отговори - "Има тайна на следствието. Не можем да кажем какво е, но това вещество е смъртноопасно. То е заплаха не само за живота на Алексей, но и за околните. Всички около него трябва да сложат защитни костюми." Повече нищо не ни каза."

След това Юлия Навални, съпругата на Алексей, обяснява, че само допреди 2 часа е имало "зелена светлина" за транспортирането на опозиционера, но после лекарите са си променили решението. Според нея в момента те се опитват да изчистят всички следи от отровата в организма му.

Лекарите от болницата в Омск не разрешават транспортирането на Навални към Германия. Това обяви в туитър говорителката на опозиционера Кира Ярмиш, като тя убедена, че решението идва от Москва.

"Досега лекарите казваха, че са готови да разрешат превоза. Затова го организирахме в най-кратки срокове. Сега, в последния момент, лекарите не дават разрешение. Това решение, разбира се, не е взето от тях, а от Кремъл."

 

 

Главният лекар от болницата в Омск Александър Мураховски обяви, че състоянието на Навални се е подобрило, но още не е достатъчно стабилно. По думите му изследванията с цел да се постави диагноза на Алексей ще траят още около две денонощия.

Самолет с медицински екип е излетял рано тази сутрин от Германия, за да откара руския опозиционер Алексей Навални на лечение в болница в Берлин, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

44-годишният Навални се намира в кома в болница в сибирския град Омск. Съществуват подозрения, че той е бил отровен със силно халюциногенно вещество.

Всички необходими разрешения за прехвърлянето на Навални от Русия в Германия са осигурени, е заявил германският правозащитник и филмов продуцент Яка Бизил.

Навални би могъл да пристигне в Берлин още днес. В германската столица той ще бъде лекуван в болницата "Шарите". Цената на полета и на лечението ще бъде покрита от частни лица, уточни Бизил.

Навални, смятан за най-яростния вътрешен критик на руския президент Владимир Путин, беше свален в безсъзнание в сибирския град Омск от полет от Томск за Москва, съобщи в четвъртък неговата говорителка Кира Ярмиш. Самолетът е кацнал аварийно заради заболяването на Навални, който е бил откаран в болница и поставен на командно дишане. Според Ярмиш най-вероятно опозиционерът е бил отровен с нещо, поставено в чая му.

Пред руската телевизия "Дожд" главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко не пожела да спекулира за причините за заболяването на Навални и заяви, че се извършват тестове за уточняване на диагнозата му.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска бързи обяснения от Русия за обстоятелствата около вероятното отравяне на Навални.