Остро спречкване между експерти - доцентът по политология в Алма матер Стойчо Стойчев и психиатърката д-р Цветеслава Гълъбова - предизвикаха индиректно блокадите в София от последните дни. "Напрежението" ескалира, когато Стойчев навлезе с колата си при блокадата на "Ситняково", размахвайки среден пръст, с това предизвика реакцията на шефката на психиатрията и в резултат - доцентът се озова с въже в ръцете пред сградата на лечебното заведение в Курило.

Всичко започва с блокадата пред румънското посолство в София на 18 август, когато Стойчев решава да спре и да започне спор с протестиращите. Пита ги защо блокират пътя, "Бойко и депутатите да не са тук". Някой го разпознава като "политолога на ГЕРБ" - заради работата му като съветник на Румяна Бъчварова и подкрепата му за кабинета в публичните му участия. Протестиращите започват да го обиждат и да му показват неприлични жестове, Стойчев също отговаря с обиди и предизвикателства, размахва среден пръст, дава на заден и си тръгва.

Видеото от инцидента се разпространява както от националните телевизии, така и от общинския съветник Иво Божков, отразяващ ежедневно на живо протестите. В социалните мрежи много хора се възмущават на поведението му, други го защитават като нормална реакция на изнервен от блокадите гражданин.

Самият Стойчев признава пред ТВ1: "бих ги нарекъл отрепки отново". И определя протестиращите като "нахалници, които блокират кръстовища и притесняват всички останали". Пише и дълъг текст в профила си във Facebook, в който определя инцидента като "ВРЪХ НА НАГЛОСТТА И БЕЗОЧИЕТО".

Вчера д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на Национална психиатрична болница "Св. Иван Рилски", праща отворено писмо до Софийския университет, където доц. Стойчев преподава по специалността си.

"Моля да се самосезирате по повод разространените в социалните мрежи кадри, на които се вижда доц. Стойчо Стойчев - преподавател в СУ, да показва на протестиращи крайно обиден и ЦИНИЧЕН жест. Смятам, че с това свое поведение доц. Стойчев накърнява добрите нрави на обществото и нанася много сериозни репутиционни щети на най-старото и авторитетно висше учебно заведение в България. Освен това използването на такъв жест, при това публично и към хора, упражняващи конституционното си право на протест, е недопустимо за преподавател в СУ, тъй като това поведение отрича напълно академичния дух на представлявания от него университет. Той е извършил непристойнното деяние в лично качество, но е публична фигура и на практика е опетнил името и репутацията на СУ, пише тя.

И призовава ръководството на университета да вземе отношение, "съгласно етичните стандарти на академичната общност".

Малко по-късно Стойчев реагира с още един текст, в който определя д-р Гълъбова като "нахална лелка".

"Вместо да определя, кой е публична личност, какво е допустимо поведение или да се бута в работата на независими институции, да си седне на трибуквието и си свърши работата като директор на психиатрията в Курило, сигурно там би било доста по-комфортно място за пациентите."

Стойчев твърди, че Гълъбова иска отстраняването му от СУ и съответно иска нейното отстраняване като директор на държавната психиатрична болница.

Няколко часа по-късно доцентът по политология публикува и снимка пред болницата, чийто вход блокирал сам снощи - с въжета в ръце.

За момента няма реакция от СУ "Климент Охридски". Но Гълъбова коментира акцията на доцента така: "Имам ли основание за сигнал до полицията? Това е снимка, при това прясна - към 2 часа през нощта е направена, пред входа на болницата?"