Някогашният пионер на пазара на смартфони Blackberry се завръща - за пореден път. Правата на марката са преотстъпени на американската компания Onward Mobility, съобщи Engadget.

През миналото десетилетие и малко след това Blackberry бе Смартфонът - с главна буква - за бизнес потребителите - известен с широк дисплей и прекрасна и функционална пълна QWERTY клавиатура. Тези предимства държаха канадския бранд над конкуренцията години наред, когато останалите предлагаха телефони със стандартните бутони и разчитаха на досадната и бавна система за писане на букви с цифри T-9.

През 2009 г. обаче дойде iPhone и клавиатурите на смартфоните станаха виртуални, а тъчскрийнът - основен. Blackberry се опита да поддържа своя формат, като впоследствие добави сензитивност на дисплеите си и за няколко години лоялните клиенти поддържаха марката. Другият им проблем беше остаряващата операционна система Blacberry OS, която просто не можа да се съревновава с Android и iOS. Компанията пробва няколко смартфона с Android, преди да се откаже от този бизнес, уж окончателно, през 2015 г.

През 2016 г. обаче китайската компания TCL закупи бранда и се опита да го възстанови. Blackberry KeyOne, Key2 и Aurora бяха интересни устройства, запазващи традиционната физическа QWERTY клавиатура в комбинация с голям тъчскрийн. Това не бе достатъчно и от TCL се отказаха от тях. През 2018 г. индийците от Optiemus Infracom взеха бранда и пуснаха BlackBerry Key2 и два модела Evolve само за индийския пазар, но и те се провалиха.

Сега Onward Mobility ще работи заедно с FIH Mobile Limited и обещава нов Blackberry с 5G през 2021 г. Единственото, което се знае за него, е, че ще е ориентиран отново към бизнес пазара.