Спомняте ли си някога да сте виждали премиера да чете? И преди да сте започнали да се кискате, защото си мислите за „Винету“, имам предвид – да чете реч - чинно, без импровизации. Лично аз не. Няколко пъти се е случвало да чете предварително написан от администрацията на Министерския съвет отговор на парламентарно питане, но неизменно след това винаги е добавял по нещо от себе си. Миналия петък обаче Борисов не си позволи импровизации. Да, пак се накара на драгите зрители, но вложи цялата сериозност на която вероятно е способен, за да обоснове искането на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание (ВНС) за написване на нова конституция.

Да, този път залогът е голям. Не само защото Борисов едва ли иска да остане в историята като министър-председателя, който аха да изкара един мандат и той предсрочно приключва. Голям е и заради антиправителствните протести, и заради едни милиарди от ЕС, и заради Румен Радев и потенциалната заплаха от едно реваншистки настроено служебно правителство, а защо не и заради един пренастроен след мандата на Борисов, иначе сега меко казано дружелюбен към властта, главен прокурор. 

И още нещо – всеки, който следи премиерската кариера, знае – за разлика от Пламен Орешарски, Борисов никога не би допуснал да го извеждат през задния вход. Ще свежда до народа мисли чрез видеообръщения, ще кара джипа сред приятелски настроени (организирани или не ) строители на съвременна България, но няма да позволи да бъде заснет с размазан жълтък на ревера.

Това ново 20 на Борисов обаче не само печели време и опит за запазване на достойнството. То всъщност е перфектната предизборна дъвка. По-вкусна дъвка от дебат за ВНС ня-ма. Няма, защото по всичко личи, че към момента го няма и изискуемото мнозинство от 160 гласа в парламента. С други думи: това би бил един чудесен повод за лидера на ГЕРБ отново да вкара в оборот старата си култова реплика, заимствана от филма "Кобра" - "Ние ги хващаме, те ги пускат". И той вече го прави. "Ние предлагаме това, което всички искаха, а те сега отказват".

Ако оставим за малко настрана качеството на продукта „нова“ конституция, написана от ГЕРБ, този ход вече сработи. В деня на чинно изчетеното изявление големите телевизии, по традиция преустановили за лятото публицистичните си формати, обявиха извънредни предавания. Не остана конституционалист в държавата, чието мнение да не бе взето и отразено от медиите. Резонно, изказаха се и политическите лидери, и гражданите от площадите. Дебатът продължава и до този момент – след като от ГЕРБ обявиха публично въпросния проект, вече по същество.

Дали това е търсен ефект и искрен ли е бил Борисов с лансирането на идеята за ВНС – не е въпрос с повишена трудност. За отбелязване е, че сред първите, изказали се по темата след изявлението от миналия петък, бе Веселин Марешки – лидерът на „Воля“ - партията, която той титулува като единствената истинска опозиция в този парламент, но която в същото време неизменно гласува „в правата вяра“, когато опре до осигуряване на мнозинство, до преодоляване на вето на Радев или до гласуване на вот на недоверие. Та, да припомним какво каза Марешки: „Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико народно събрание“.

Точка. Изводите всеки може да си направи сам.

Не, че утре лидерът на тази така истинска опозиция не може да промени мнението си и да даде своята "лепта" от 12 гласа в подкрепа на предложението на ГЕРБ. И знаете ли какво - няма нужда да чакаме до утре! Защото Марешки обяви ДНЕС, че сега е моментът за свикване на Велико народно събрание! И така, подобно на своите "събратя" по крепене на властта - "Обединени патриоти", вече също ще може да стартира предизборната си кампания с лозунги в стил "искаме в конституцията да се запишат: безплатен памперс за всяко бебе, по 1000 лева на месец за пенсионерите, задължителна казарма и задължително съешение само между мъж и жена". Не че нещо, но социолозите засега не дават големи шансове и на "Воля", и на ОП и е хубаво да започнат да напомнят за себе си.

Истината е, че ще мине ли идеята за ВНС зависи от... Точно така, познахте – ДПС. Докато от партията на Ахмед Доган не претворят енигматичните му изказвания от коледни партита в реална позиция, това, което ще гледаме от сутрин до вечер по телевизията ще е сериалът "Ние ги хващаме, те ги пускат". Или да си го кажем направо, като цитираме отново самия премиер - "Пунта Мара".