Точно пет дни трябваха на лидера на "Воля" Веселин Марешки, за да обърне надолу с главата първоначално заявеното си мнение - че няма нужда от свикване на Велико народно събрание (ВНС). Днес в коментар за БНТ Марешки е заявил, че всъщност сега е моментът за ВНС, съобщават от обществената телевизия.

Според лидера на "Воля" промените не трябва да засягат броя на депутатите, а да бъде приет законопроект за изцяло мажоритарни избори и да бъде забранено на всички, които в момента са на политически постове, отново да бъдат избирани за депутати и министри, посочват от БНТ. (За написването на законопроект за мажоритарни избори е нужен обикновен парламент, който с обикновено мнозинство да направи промени в Изборния кодекс, б.р.)

"В края на мандата, може би и в тази напрегната обстановка, в която и всички казват "нова конституция, ВНС", може би е най-доброто време, но не за да бъде намален броят на народните представители. Аз мисля, че българите не се интересуват от количеството народни представители, а се интересуват от качеството. Защото ако днес направим ВНС и изберем 120 негодници и утре държавата се срине още по-тежко, после ще правим ВНС, за да изберем 360 народни представители", заявява Марешки.

Припомняме, че в деня, в който премиерът Бойко Борисов обяви с видеообръщение, че ГЕРБ ще инициира свикване на ВНС за написване на нова конституция, сред първите реагирали бе Марешки. Тогава той заяви буквално, че това би било "губене на време".

"Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико народно събрание", каза миналия петък Марешки.

Днес пред обществената медия лидерът на "Воля" определи блокадите на протестиращите като "извращения" и настоя институциите да си свършат работата, за да не позволяват блокирането на кръстовища. Поиска също така да бъде потърсена наказателна отговорност на Мая Манолова, Румен Радев, Христо Иванов и Отровното трио, тъй като смята, че те настройват хората едни срещу други, съобщават още от БНТ.