Камала Харис официално бе номинирана от демократите за техен кандидат за вицепрезидент на САЩ, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Петдесет и пет годишната сенаторка от Калифорния е първата чернокожа жена, номинирана за този пост от някоя от двете големи партии в САЩ.
Тя отпадна на първичните избори на демократите за президент, но бе избрана през миналата седмица от победителя Джо Байдън за негова подгласничка.

Гласувайте, сякаш животът и прехраната ви зависят от това, защото е така, каза Хилъри Клинтън във видеообръщение на конгреса на Демократическата партия, излъчван на живо по телевизия Си Ен Ен.

Клинтън е бивша първа дама, бивш държавен секретар, и първата жена, номинирана за президент от една от двете големи партии в САЩ. Тя загуби президентските избори през 2016 г. от Доналд Тръмп.

Клинтън заяви, че много хора са й казвали през последните четири години как не са осъзнавали колко опасен е Тръмп и как искали да върнат времето назад и да гласуват.

"Е, това не трябва да са поредните избори, след които да повтаряме "щях, можех, трябваше", заяви тя.

Клинтън изрази увереност, че правилният избор за президент и вицепрезидент са кандидатите на Демократическата партия Байдън и Харис.

"Джо и Камала могат да спечелят 3 милиона гласа повече и пак да загубят. Вижте какво стана с мен", каза тя и призова американците да гласуват масово, "за да не може Тръмп да се промъкне и да открадне нашата победа".

През 2016 г. Клинтън спечели 3 милиона гласа повече на национално равнище от Тръмп, но не успя да спечели достатъчно щати, за да стане президент.

Доналд Тръмп не бе на висотата на поста, който заема, и последиците са тежки - десетки хиляди жертви и милиони загубени работни места заради пандемията от коронавирус. Това заяви бившият президент на САЩ Барак Обама пак във видеообръщение на Националния конгрес на Демократическата партия.

"Никога не съм очаквал моят приемник да приеме визията ми или да продължи политиките ми. Надявах се обаче, че Доналд Тръмп може да покаже някакъв интерес в това да вземе поста си насериозно; че може би ще почувства колко тежък е този пост и ще почита демокрацията, която му бе поверена да се грижи за нея. Но той така и не го направи", каза Обама.

И допълни:

"Доналд Тръмп не изпълни ролята си, защото не може. И последиците от този неуспех са сериозни. Сто и седемдесет хиляди починали американци. Милиони загубени работни места."

По думите му репутацията на САЩ по света е накърнена, а демократичните институции на страната са заплашени както никога преди.

"Моля да повярвате в способността на Джо и Камала да изведат тази страна от мрачните времена и да я направят по-добра", отправи призив Обама, който през 2009 г. встъпи в длъжност като първия чернокож президент на САЩ.

Джо Байдън, който бе номиниран от Демократическата партия за президент на САЩ, бе вицепрезидент на Обама по време на двата му мандата.