САЩ ще станат "много скучна социалистическа страна", ако демократът Джо Байдън спечели президентските избори, увери президентът Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС.

Тръмп говори на предизборен митинг в щата Минесота вчера - деня, в който се откри Националният конгрес на Демократическата партия в Милуоки, щата Уисконсин, на който се очаква Байдън да бъде официално утвърден за неин кандидат на изборите на 3 ноември.

"И знаете ли какво ще се случи, ако ние не спечелим?", попита президентът републиканец. "Никой няма да иска да отразява Заспалия Джо. Ще получим много скучна социалистическа страна."

Президентът на САЩ за пореден път нарече своя съперник "марионетка на леви екстремисти". Ако Байдън победи, той "ще унищожи сегашното безпрецедентно възстановяване на (американската) икономика", предупреди Тръмп, цитиран от ТАСС.

Той увери, че една победа на кандидата на демократите "ще замени американската свобода с ляв фашизъм", предаде Асошиейтед прес.

"Фашисти. Те са фашисти. Някои от тях, не всички, но някои", каза Тръмп.

Фашизмът е вид крайнодясна националистическа идеология, отбелязва АП.

"Никой няма да бъде в безопасност в една Америка, ръководена от Байдън", увери Тръмп, цитиран от Франс прес, говорейки на друг митинг - в Ошкош, щата Уисконсин - на по-малко от 130 километра северно от Милуоки.

Президентът на САЩ посети вчера Минесота и Уисконсин - два традиционно колебаещи се щата в Средния запад, които са от важно значение за евентуалната му победа на изборите през ноември.
Според проучванията на общественото мнение Тръмп изостава чувствително от Байдън.

Смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис, щата Минесота, през май предизвика вълна от масови протести срещу расизма в САЩ.

БТА