Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Задържане за 72 часа и после искане за постоянен арест. Така смята да процедира прокуратурата с 23-годишен младеж, участник в антиправителствените протести, с които се иска оставката и на главния обвинител Иван Гешев. А тежкото престъпление, което е извършил, за да бъде поискан постоянен престой зад решетките е... изцапване на сградата на Съдебната палата с червена боя. Или, както се посочва в съобщението на прокуратурата от днес, с което ни уведомяват, че са привлекли към наказателна отговорност К.Д. - тежката мярка се налага заради "високата обществена опасност на деянието". 

Става въпрос за същия случай, заради който съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов ефектно бе привикан на разпит - защо е изцапана с петно Съдебната палата по време на изявлението му отпред. 

23-годишният мъж ще отговаря за престъпление по чл. 325, ал.2, вр. ал.1 от НК. Или хулиганство - извършил е "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото", което "по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост". Наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Не става ясно кое в това из пълнява състава за тежко престъпление и каква опасност ще представява той за обществото, ако си изчака делото с по-лека мярка.

Иначе самото деяние от прокуратурата описват драматично. Ето така:

"Той е обвинен в това, че на 03.08.2020г. в гр. София, бул. "Витоша", извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – хвърлял предварително подготвени свивки с червена боя по сградата на Съдебната палата, и сериозно зацапал фасадата ѝ.

Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм – размазаната боя наподобява петна от кръв, както и с изключителна дързост – деянието е извършено в центъра на столицата, като петната са оставени по предната фасада на сграда, която е един от символите на държавността, над централния ѝ вход, въпреки че същият е под постоянно видеонаблюдение."

Научаваме още, че "в хода на разследването са извършени претърсване и изземване, при които са открити и иззети вещи от значение по делото – дрехите и обувките, с които е заснето лицето при извършване на престъпното деяние и при оттеглянето му от местопроизшествието, като по същите са открити червени петна, кутия с червено багрило, пулверизатор и ръкавици за направа на самоделни топчета боя, както и множество петна с червен цвят в помещения на адреса, проведени са разпити на свидетели и разпознавания, предстои да бъдат назначени още експертизи".

И така стигаме до поантата:

"Предвид високата обществена опасност на деянието, на 19.08.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на К.Д. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Така дръзкият 23-годишен К. Д. може да последва съдбата на единия от двамата мъже, които преди ден счупиха предно панорамно стъкло на автомобила на жена, врязала се с колата си сред протестиращите пред Румънското посолство. За него от държавното обвинение също обявиха, че ще искат постоянен арест.

Ключови думи

Коментари

Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Младежът . . .

"извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – хвърлял . . . червена боя по сградата на Съдебната палата, и сериозно зацапал фасадата ѝ." Тук ми се струва, че младежът е сторил това точно от уважение към обществото, което неуважава Иван Гешев, и което се е събрало там на протест срещу него. "Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм – размазаната боя наподобява петна от кръв" Иван Гешев е изпаднал в шизофреничен тремор, правейки подсъзнателна аналогия с петна от собствената си кръв. Не, Гешев, хората от протеста срещу теб не ти искат кръвта. Те искат единствено оставката ти, пък после естествено следва съдебен процес. Но ти, Гешев, може да бъдеш напълно спокоен - в България нямаме смъртно наказание и проливане на кръв.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.