Задържане за 72 часа и после искане за постоянен арест. Така смята да процедира прокуратурата с 23-годишен младеж, участник в антиправителствените протести, с които се иска оставката и на главния обвинител Иван Гешев. А тежкото престъпление, което е извършил, за да бъде поискан постоянен престой зад решетките е... изцапване на сградата на Съдебната палата с червена боя. Или, както се посочва в съобщението на прокуратурата от днес, с което ни уведомяват, че са привлекли към наказателна отговорност К.Д. - тежката мярка се налага заради "високата обществена опасност на деянието". 

Става въпрос за същия случай, заради който съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов ефектно бе привикан на разпит - защо е изцапана с петно Съдебната палата по време на изявлението му отпред. 

23-годишният мъж ще отговаря за престъпление по чл. 325, ал.2, вр. ал.1 от НК. Или хулиганство - извършил е "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото", което "по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост". Наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Не става ясно кое в това из пълнява състава за тежко престъпление и каква опасност ще представява той за обществото, ако си изчака делото с по-лека мярка.

Иначе самото деяние от прокуратурата описват драматично. Ето така:

"Той е обвинен в това, че на 03.08.2020г. в гр. София, бул. "Витоша", извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – хвърлял предварително подготвени свивки с червена боя по сградата на Съдебната палата, и сериозно зацапал фасадата ѝ.

Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм – размазаната боя наподобява петна от кръв, както и с изключителна дързост – деянието е извършено в центъра на столицата, като петната са оставени по предната фасада на сграда, която е един от символите на държавността, над централния ѝ вход, въпреки че същият е под постоянно видеонаблюдение."

Научаваме още, че "в хода на разследването са извършени претърсване и изземване, при които са открити и иззети вещи от значение по делото – дрехите и обувките, с които е заснето лицето при извършване на престъпното деяние и при оттеглянето му от местопроизшествието, като по същите са открити червени петна, кутия с червено багрило, пулверизатор и ръкавици за направа на самоделни топчета боя, както и множество петна с червен цвят в помещения на адреса, проведени са разпити на свидетели и разпознавания, предстои да бъдат назначени още експертизи".

И така стигаме до поантата:

"Предвид високата обществена опасност на деянието, на 19.08.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на К.Д. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Така дръзкият 23-годишен К. Д. може да последва съдбата на единия от двамата мъже, които преди ден счупиха предно панорамно стъкло на автомобила на жена, врязала се с колата си сред протестиращите пред Румънското посолство. За него от държавното обвинение също обявиха, че ще искат постоянен арест.