Софийската районна прокуратура е привлякла към наказателна отговорност две лица във връзка с инцидент, случил се по време на протест пред румънското посолство в София. 25-годишният Г. Г. е обвиняем за престъпления по чл. 216, ал. 1 от НК и чл. 325, ал. 2 от НК, а обвиняемият С. А., на 32 години, за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Това съобщават от държавното обвинение. Първият текст е за "унищожаване и повреждане", а вторият - за хулиганство, "съпроводено със съпротива срещу орган на властта", съпроводено с изключителен цинизъм и дързост.

Ето как продължава съобщението на прокуратурата:

Г. Г. е обвинен в това, че на 17 август на кръстовището на бул. „Михай Еминеску“ и бул. „Шипченски проход“, около 21.30 ч. противозаконно е повредил чужда движима вещ - лек автомобил, собственост на Е. М., като счупил чрез удари с ръце предно панорамно стъкло на автомобила и скачайки е повредил предния капак на автомобила. На Г. Г. е повдигнато обвинение и за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост – попречил на Е. М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през горепосоченото кръстовище, като блъскал по лекия автомобил, качил се на предния капак и счупил предно панорамно стъкло, отправяйки обидни думи към Е. М., защото не е изразила съгласие с действията на протестиращите, като действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила.

На С. А. е повдигнато обвинение за това, че по същото време и на същото място е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, за да попречи на Е. М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през кръстовището, блъскал по лекия автомобил, изкъртил с ръце задна регистрационна табела на автомобила, които действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила. Г. Г. и С. А. са неосъждани.

Вчера с постановления на прокурор при Софийската районна прокуратура двамата обвиняеми са привлечени към наказателна отговорност. Спрямо С. А. е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 500 лева. Г. Г. е задържан за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо него.

Действията по разследването продължават под ръководството на Софийската районна прокуратура.