Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че е наредил на вътрешното министерство да сложи край на размириците в Минск, избухнали след президентските избори, които според опонентите на Лукашенко са били фалшифицирани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът каза, че на група служители в държавни медии, участвали в стачка като част от протестите, няма да бъде разрешено да се върнат на работа.

Лукашенко разпореди също на властите да засилят сигурността по границата, за да се попречи на "навлизането в Беларус от други страни на бойци, оръжия, боеприпаси, пари за финансиране на безредиците", предаде беларуската агенция БелТА, цитирана и от ТАСС.

Президентът възложи на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) да пресече действията на организаторите на уличните протести да прекъсне каналите за финансирането им от чужбина.

Според Лукашенко с тези пари се плаща на някои участници в протестите.

"Не искам да кажа, че всички са такива. Но големи суми се получават, при това открито", отбеляза той.

Президентът поиска от МВР да не допуска безредици, особено в столицата Минск.

"Хората се умориха, хората искат мир и тишина", каза той.

Беларуският президент Александър Лукашенко не разполага с демократична легитимност след непризнатата си изборна победа, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз възнамерява да изрази "осъждането си и отхвърлянето" на режима на Лукашенко, каза Борел пред журналисти в испанския град Сантандер, става ясно от кадри на Испанската телевизия.

Борел направи изявлението си на фона на очакванията за извънредна среща на европейските лидери, на която те да одобрят въвеждането на санкции срещу представители на беларуските власти за предполагаеми изборни измами и заради репресиите срещу демонстранти.