Светлана Тихановска призова лидерите на ЕС да не признават "фалшифицираните избори" в Беларус, които Лукашенко спечели с над 80 процента на 9 август, предаде Ройтерс.

Опозиционната лидерка потърси убежище в Литва от страх за живота на децата си, след като преди това бе държана часове наред под арест от властите в Минск.

"Призовавам ви да не признавате резултатите от фалшифицираните избори", заяви тя във видеообръщение на английски език, качено в Youtube.

"Лукашенко загуби цялата си легитимност в очите на нашата нация и света. С цел да съдействам за мирно предаване на властта в страната ми поех инициатива за създаването на Национален координационен съвет на Беларус, който ще оглави процеса за мирно предаване на властта чрез диалог. Той веднага ще настоява за честни и демократични избори под международно наблюдение.

Уважаеми лидери на Европа, призовавам Ви да подкрепите събуждането на Беларус", завърши опозиционерката.

 

 

ЕС сигнализира, че ще наложи санкции на официални служители на Беларус, които смята за виновни за измамите по време на изборите и които са отговорни за насилието върху протестиращите. Поне двама демонстранти загинаха и хиляди бяха задържани.

Шведската външна министърка Ан Линде предложи да посети Минск в ролята си на следващ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (Швеция ще председателства ОССЕ през 2021 г.), в която участват както западни страни, така и бивши съветски държави.