Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ДПС, парламентарната партия, от която днес не реагира официално по същество на заявката на Бойко Борисов да поиска промени в Конституцията и свикване на избори за Велико народно събрание, нито на конкретните му предложения за промени в основния закон, реши да цитира части от реч на почетния си председател д-р- Ахмед Доган от края на 2019 г. Става дума за традиционната му в годините реч пред близкото партийно обкръжение преди Нова година.

Цитатите са публикувани от председателя на партията Мустафа Карадайъ във фейсбук - под надслов No comment!. И звучат като отговор на обръщението на премиера, което бе под надслов "Време е за рестарт".

В извадките от казаното от Доган в края на миналата година се говори именно за "рестарт" - на демократичния модел като "нежен изход" от ситуацията на дефектиране на демократимните правила след 30 години преход, за необходимостта от "рестарт" на политическия модел и причините за отлагането му и как решаващият фактор за "рестарт" е "зрелостта и готовността на гражданското общество". 

Ето и пълният текст на споделеното от Карадайъ и ДПС:

19.12.2019 г. - д-р Ахмед Доган!

Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ.

...

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество.

...

Цикличността предполага, че е време за промяна на парадигмата на властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и „ градуса” на международната среда.

...

Друг важен цикъл, който тепърва предстои да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на натрупване с този на разпределение и преразпределение. Това, разбира се, не е от сантимент към „социалната идея”, а от увеличаването на рисковите фактори за предизвикване на рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати.

...

Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „критичната точка“ на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!

Припомняме, че за да има свикване на избори за Велико народно събрание, поне 120 депутати трябва да подпишат проект за промени в Конституцията или нова такава. А след това в определения от основния закон срок - не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето му, да се събере мнозинство от 160 депутати. Ако тези условия не са изпълнени - няма и избори за Велико народно събрание. ГЕРБ и "Обединени патриоти" нямат нужните 160 гласа. ГЕРБ ги има с БСП, или с партньорите си във властта и ДПС - тоест в различните хипотези поне една от двете официално опозиционни партии трябва да подкрепят идеите на Бойко Борисов, споделени днес. Корнелия Нинова, лидер и кандидат за нов мандат начело на левицата, вече обяви, че партията й няма да даде подкрепа. 

 
В последните дни това не е първият случай, в който от ДПС цитират почентия си председател в отговор на актуални политически събития. 

Коментари

Алкохолна и възрастова деменция ООД

Мнозина отлично се досещат кой е истинския автор на многобройните "програмните изказвания" на д-р Доган. За по-недосетливите - това е част от наблюдаващите го офицери от ДС, днес посъбрани и пременени в професорски тоги в Библиотекарския "университет". Затова на сайта на турскоговорящата московска агентура напоследък пускат само негови стари парчета: д-р Доган е недееспособен от години след сутрешното си уиски и едва ли, подобно на партньора д-р Борисов, може да прочете гладко някой нов хит, а единственото на което е способен в момента е да наблюдава протестите на Росенец иззад храсталака на нелегалния си замък. А доктора, освен по файтони и сватби на селски стадиони, си пада и по замъци. Един такъв, построен с пари на благодарните за мирния преход данъкоплатци, от 10 години стои празен в стратегическия център на делиорманската философия - Дръндар. И от международната космическа станция се вижда, че архитекта на двата сарая - в Дръндар и Росенец е един и същ. Аналогична е ситуацията и при бизнес-кариерата на хидролога-енергетик, който в годините на прехода осъществи трансформацията си от човек, който си пере презервативите до мастит инвеститор в енергетиката и пристанищната инфраструктура на страната: оживелите "консултанти" от "Мултигруп" и наследници на Илийката му посочват къде точно да подпише, за да стане собственик на ТЕЦ-Варна. Въпросът кой управлява вместо подставеника Доган ДПС, неправилно наречено от драгалевския стратег „проклятието на България“ става все по-актуален за българския електорален матрял и настойчиво иска своя верен отговор. Някои ще провидят аналогия с момчето за всичко Бойко Борисов и тези, които му подават командите - старите оживели аверчета от СИК Маджо, Пашата и прочие. Да живее вечната дружба между "Мултигруп" и СИК – гаранти за мирния преход в Барбагания!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.