Към момента коронавирусът, причиняващ COVID-19, е достатъчно стабилен, за да позволи създаването на ваксини и лекарства. Това коментира пред БНР вирусоложката от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова.

„За разлика от всички РНК-съдържащи вируси, той е много по-стабилен. Едно много голямо проучване, което приключи наскоро и анализира данните за вирус, изолиран от над 48 хиляди души - това са над 48 хиляди генома, показа, че вирусът е сравнително стабилен. Да, в него има мутации, няма как да няма, но така или иначе към момента той не създава проблеми нито за създателите на ваксини, нито за създателите на лекарства, нито пък за диагностиката“, обясни проф. Александрова.

Коронавирусът се изменя два пъти по-бавно от грипния вирус

"Разработващите ваксини се насочват към по-устойчиви, по-консервативни структури във вируса. Много от тях се стремят да създадат, образно казано, една базова ваксина, в която при необходимост точно онази част, която е ключова за имунния отговор, в която ако настъпят промени, може да бъде заменена с тази, която е актуална“, добави вирусоложката.

Учените се борят не толкова помежду си, колкото се надпреварват с времето.

Въпреки че редица ваксини са на последната права на своето разработване, няма как да сме сигурни, че в следващата половин или година ще разполагаме с надеждна ваксина. Затова и в цял свят учените са предпазливи, допълни специалистът.  

„Прекалено рано е, за да кажем, че която и да било от ваксините в момента – те са повече от 165, 27 са в клинични проучвания, е ефективна“, отбеляза още проф.Александрова. 

Необходими са поне няколко месеца контролните групи и доброволците, които се ваксинират, да се срещнат с вируса в естествени условия, за да може да се прецени доколко ваксината може да свърши своята работа, поясни тя. По думите ѝ „да искаме да съкратим този период е все едно да накараме едно пиленце да се излюпи по-рано, отколкото природата е определила.“

Големият въпрос е доколко имунният отговор, предизвикван от разработваните сега ваксини, ще бъде достатъчен, за да може да ни предпази от вируса и дали напълно ще успее да предотврати клиничната проява или просто ще я смекчи.

Според вирусоложката данните от последните дни у нас звучат по-оптимистично, но трябва да стане ясно колко устойчива ще бъде тази тенденция и да не пренебрегваме спазването на мерките, защото вирусът не си е отишъл.

"До момента, в който имаме сигурна ваксина или специфично лечение за този вирус и за предизвиканите от него здравословни усложнения, няма как да бъдем спокойни", предупреди проф. Александрова.