Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че днес е регистрирана първата ваксина срещу коронавирус в света, предаде ТАСС. Това е станало по време на съвещание на кабинета.

"Доколкото знам, тази сутрин за първи път в света е регистрирана ваксина срещу новата инфекция от коронавирус", обяви държавният глава.

Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 чужди държави, заяви Кирил Дмитриев - председателят на Руския фонд за преки инвестициии. Той уточни, че третата фаза от изпитанията започва утре. Ваксинирането ще бъде доброволно.

"Аз знам, че тя функционира достатъчно ефективно, формира устойчив имунитет и ще повторя - преминала е през всички необходими проверки", увери той.

След него говори здравният министър Михаил Мурашко, който обяви, че при всички доброволци са се образували високи титри на антитела и че "при нито един от тях не се наблюдаваха сериозни усложнения след имунизацията". Той обясни, че имунитетът може да трае 2 години след ваксинирането.

По-рано Мурашко заяви, че клиничните изследвания на ваксината, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология, са приключили.

Масовото производство трябва да стартира скоро. Путин подчерта, че ваксинирането "задължително трябва да бъде извършвано доброволно".

Президентът сподели, че се надява скоро да се появят и други ваксини по света.