Пожарът, който тръгна от Тополовградско и днес се прехвърли в Свиленградско, е неконтролируем заради силния вятър, обяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова. "Целта е да запазим селата Радовец, Присадец, Варник, Маточина", каза още тя за БТА.

Фронтът на пламъците е около 10 км и горят над 50 000 дка.

С овладяване на пламъците се борят 20 автомобила на пожарна безопасност, мобилизирани са екипите от Хасково, Пловдив, София, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Велико Търново. В помощ на пожарникарите с огнената стихия са се включили военни, екипи на горското стопанство, местни власти и доброволци. На място е разположена и тежкотоварна техника, допълниха от Областна администрация.

Кметът на Свиленград Атанас Карчев информира, че хората от свиленградското село Маточина са евакуирани в село Сладун. По думите му има опасност за населените места. Според него пламъците около Варник са под контрол.

По-рано днес бе обявено в община Свиленград заради пожара, дошъл от тополовградските села Лесово и Присадец обяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова, съобщиха от кабинета й.

Вече три дни хасковска област е под атака от летните пожари. Вчера бе обявено частично бедствено положение в четири общини - Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград.

Най-големият от тях е между селата Рогозиново и Българин. Той обхвана територия от над 5000 декара. Силният вятър успя да го разнесе. Заради дима няколко пътища бяха затворени, сред тях и част от АМ „Марица”.

Пожарникарите успешно задържаха пламъците извън населените места вчера. В близост до село Лесово пожарът е под контрол.. Силният вятър обаче периодично разгаря огъня и го праща на стотици метри.

Мобилизирана е тежка техника, която да помага за овладяването на огъня. Силният вятър обаче затруднява изключително много работата на огнеборците, казаха от областна администрация.