Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Антиправителствените протести и партийните мероприятия вдъхновиха собствениците на заведенията у нас да поискат поредни отстъпки за бранша. След като по тяхно настояване ДДС за ресторантите падна от 20 на 9 на сто, след като пак по тяхно настояване на няколко пъти падаше противоепидемичната забрана за работа на баровете на закрито, сега от бизнеса искат и да отпадне изискването за настаняване на не повече от четирима души на маса, както и... носенето на маски от персонала - на открито.

Мотивите: "множество хора непрекъснато се събират на групи", а работещите в заведенията трябвало да ходят с маски "на открити пространства и при близо 40-градусови жеги".

Това становище е изразено в съобщение, изпратено от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. То започва с опит за шега, като е озаглавено така: "Има ли още COVID-19 в България?"

"Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи, без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски. Претендираме, че следим информационния поток, но не сме видели новина, че у нас вече няма COVID-19. Възможно е и да сме я изпуснали, защото неглижирането на мерките става все по-масова практика. В същото време нашите служители са задължени да носят маски, за което редовно сме проверявани от компетентните институции. Дори на открити пространства и при близо 40-гадусови жеги. Затова молим, ако наистина в България вече няма вирус и мерките са отпаднали, да ни уведомите официално", пишат от БАЗ и СЗБ.

След което посочват "напълно сериозно" исканията си: 

"С оглед на масовото неглижиране на наложените правила и събирането на групи, без да се спазва дистанция, настояваме да отпадне изискването за служителите ни, които работят на открито, да носят маски."

И:

"Вече напълно безпредметно е и изискването на една маса да стоят максимум четирима души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то също да бъде преразгледано."

Дали и това искане на развлекателния бизнес ще бъде удовлетворено, предстои да видим. За последно няма и два дни след затварянето (повторното) на заведенията на закрито заради покачването на случаите на новоинфектирани, същата тази забрана падна. Това стана след поредния разговор между властта и представителите на тези две асоциации. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева увери тогава, че от бранша били предоставили подробен своеобразен протокол как за превенция на COVID-19 в затворените помещения и това убедило здравните власти в правилността на решението те да бъдат отворени за посетители.
 

Ключови думи

Коментари

.....

Няма лошо. Нека си обменяме ковидчета свободно и на воля, щом такава е волята на суверена. Явно конспираторите и безхаберниците стават все повече и не вярват нито в статистики, нито в думите на здравните власти. Така да бъде. Ще си носим последствията целокупно. Само после някой да е измрънкал, че не е бил лекуван, поради недостиг на легла и кадри.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.