Един любопитен проект за постановление на Министерския съвет се появи на правителствнеия портал за обществено обсъждане тези дни. Любопитен, защото без никакви приложени разчети предвижда до 30 на сто увеличение на заплатите на служителите в някои администрации. По-точно - в 28 такива. 

Преди седмица лично премиерът Бойко Борисов обяви като част от социалния пакет мерки на обща стойност 731,5 милиона лева, увеличаване на разходите за персонал с 30 на сто - за администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията. Без повече подробности. Това бе денят, в който Борисов анонсира и по 50 лева допълнително за над 2,1 милиона пенсионери в рамките на три месеца, като с това предизвика въпроси: това "трик" за успокояване на страстите от антиправителствените протести ли е и как помага в борбата с коронавируса. Такива и други въпроси изникват сега и с проекта за постановление.

Според предложението, публикувано за обществено обсъждане, в срок до края на август "ръководителят на административната структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, не по-висок от 30 на сто от досегашния размер, за служителите в следните администрации и административни структури..." - и се изброяват въпросните администрации, сред които Министерство на туризма (две дирекции), НОИ, НЗОК, РЗИ, НАП, Министерство на културата, Агенция "Митници" (за митническото разузнаване и разследване), Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", но също така: Басейнова дирекция, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата и мн.др.

За разлика от допълнителните пари за пенсии, тук увеличението е за постоянно - не е ограничено като с 50-те лева до няколко месеца.

Басейнова дирекция - на първа линия

Като мотив за увеличението на тези заплати е записано, че то е "сред договорените в Коалиционния съвет и одобрени от правителството нови социално-икономически мерки за отговор на епидемичната криза". А разходите са за "администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица". Допълва се и следното: 

"Става дума за администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, въпреки значителния обем на отговорностите им и прекия риск за здравето."

Или с други думи, в басейновите дирекции, напр. са хем с ниски заплати, хем "на първа линия".

В допълнение: срокът за общестеното обсъждане е съкратен на 14 дни - заради "необходимостта положителните въздействия от нормативната намеса да бъдат постигнати по най-бързия начин".

Публикувана е и "частична" предварителна оценка на въздействието - в която няма никаква финансова обосновка за това колко души ще бъдат обхванати от въпросното увеличение на заплатите, какъв ресурс ще бъде заделен, от къде ще дойде той и пр.

Положителните въздействия пък трябва да са увеличаване на потреблението - съдейки по обясненията защо се дават допълнителните 150 лева за пенсионерите.

Някои въпроси

А общественото обсъждане вече тече. И се задават въпроси като:

"- Ако е имало политическа воля за коригиране на разликите в заплащането, защо това не беше извършено в началото на годината?

- Защо няма анализ на тези разлики в заплащането и не е даден разчет нито за броя на хората, нито за реално необходимите средства?

- Как са подбрани точно тези структури?

- Защо предложението се маскира като социално-иокономлическа мярка за преодоляване на последствията от коронавируса? Ако това е мярка, защо тя е с траен характер - заплатите на тези служители ще бъдат увеличени за постоянно?

- Как не се намериха пари за увеличение на заплатите на полицаите и на лекарите с 30% в началото на годината, но изведнъж се намериха пари за увеличаване на заплати на хора, които реално не са на първа линия и тяхната работа няма връзка с преодоляване на последиците от вируса?

"Това, което ще се извърши с това постановление може да е законно, но не е морално. Подигравка с хората от частния сектор, които в момента изпитват затруднения поради загуба на работа или намалените си заплати", изразява мнение потребителката Ан Мари. Следват: "Правилният подход е инвестиции в автоматизация и намаляване на обема на държавната администрация", "Няма оценка на въздействието, колко ще струва и откъде ще дойдат парите!!!", "Разходите за държавната администрация са едно тежко бреме на данъкоплатците. И сега защо да не ги увеличим с 30%?! Очевидно някой се опитва да си купи фенове, или по-скоро да ги настрои срещу целия народ", и мн.др.

Междувременно

Междувременно премиерът Бойко Борисов продължава със срещите си в кабинета си, при които участниците си тръгват с обещания за допълнителни средства. Вчера Борисов първо обеща 10 милиона лева за туристическия бранш, който протестираше срещу недостатъчна подкрепа от страна на държавата на фона на това, че е сред най-засегнатите от кризата, а после и 82,5 милиона лева за животновидите.

Днес 19 милиона лева, по същия начин, бяха обещани и на производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и на такива с винени лозя.