Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преобладаващото мнозинство подкрепя протестите в страната, всеки трети е против. Същевременно обаче малко над половината смятат, че няма нужда от предсрочни избори.

59 на сто от анкетираните са против въвеждането на строги ограничителни мерки. Все по-малко - около една трета - са хората, които смятат, че до края на годината животът в страната ще се нормализира.

Това сочат данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.

59% продължават да подкрепят протестите в страната, а 34% не ги подкрепят. Останалите се колебаят.

"Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен", коментират от агенцията.

58% смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а една четвърт са убедени, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор.

Според 6% може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които вярват, че главният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се идея за оставка на Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

54% не искат предсрочни избори, а 42% искат.

"Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова отчетлива алтернатива", е обяснението на "Галъп интернешънъл". 

От "Галъп" са задали и няколко "провокативни" въпроса, за да проверят екстремните настроения, по обяснението от агенцията. Например, 36% приемат ДПС дори да бъде забранена. Все пак мнозинство от 52% смята обратното.

62% от анкетираните се съгласяват, че сегашните управляващи трябва да бъдат съдени.

Коронавирусът

Според данните на "Галъп", въпреки че мнозинството от участниците в изследването одобрява протестите и иска съд за сегашните управляващи, същевременно 55% смятат, че правителството се справя добре или много добре със ситуацията с короновируса, но други 43% са на обратното мнение. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, отчитат от агенцията.

Мнозинство от 59% от анкетираните е против въвеждането отново на твърди ограничителни мерки. 39 на сто биха приели. Този дял не е малък и свидетелства за известен нов ръст на тревогата, отбелязват социолозите.

Намалява и процентът на хората, които смятат, че животът ще се нормализира до края на годината – само в рамките на два месеца делът на оптимистите пада от 61% в началото на юни през 40% в края на юни до 32% сега.

44% твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса. 9% - че са загубили работно място. За 8% загубата на работа предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинг. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване.

Коментари

Ako мнозинството вместо само да мисли, а...

...излезе на улицата и подкрепи протестите така както трябва, тогава и протестите, и мнозинството ще успеем заедно!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Така е,

но повечето наистина подкрепящи само ръкопляскат,вместо да се присъединят!По-голямата част от българина не е свикнал да си разваля рахата!Чака по възможност другия да се напъне вместо него!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.