Блокади на възлови кръстовища, в т.ч. с разпъване на палатки "за постояннно и блокада на пътя за Прохода на Републиката.

Така изглежда Ден 21 от антиправителствените протести, с които се иска и оставката на главния прокурор Иван Гешев.  

Протестиращи изпълниха улиците на София и на големи областни градове с призиви за оставка.

В 19 часа официално стартира Националният протест, който бе обявен още на 23 юли от "Отровното трио" (Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов). 

"Мама каза 30 години мутри стигат. Мама знае най-добре"

 

"Черепа" иска оставка

В София епицентърът на недоволството бе повече от закономерен - т.нар. "Триъгълник на властта" (пространството между президенството, Министерския съвет и сградата на Народното събрания в бившия Партиен дом).

"Чекмедже, чекмедже, с теб си спинкам най-добре"
"Не може да ти искат оставка, ако вече си я подал"

Разликата в случая бе обещанието на Хаджигенов, че от днес протестиращите вдигат палатков лагер пред МС, който ще остане и през нощта. Палатка бе разпъната и на Орлов мост.

"Не е възможен никакъв диалог, тъй като правителството и главният прокурор са корумпирани", обясни той пред bTV.

"Аз не искам зад колоната"

В ефира на "Още от деня" по БНТ Бабикян обеща, че протестите няма да спрат докато не бъде постигната крайната цел - оставки на Борисов и Гешев - въпреки отпускарските месеци и епидемията от коронавирус.

Още от 18:30 часа Инициатива "Правосъдие за всеки" бе организирала протест пред Съдебната палата, но към 20:00 часа демонстрантите вече се бяха присъединили към по-голямата концентация от хора пред МС.

Към 20:30 вечерта кръстовището пред Софийския университет и "жълтите павета" се превърнаха в "пешеходна зона" и удобна велоалея.

След 22 часа протестиращите се разделиха на няколко групи. Една част минаха покрай Съдебната палата и се отправиха по "Витошка" в посока НДК. Други отидоха към "Орлов мост", блокиран през по-голямата част от деня. Трети групи спряха движението на бул. "Черни връх" и други кръстовища в центъра на града.

Борисов от джипката: Нарушавате чужди права

Докато цял ден демонстранти блокират възлови кръстовища, като блокадите започнаха още от обяд, премиерът е в джипа от обяд. И се включи на живо отново около 19 ч, за да коментира, че всеки имал право на протест, но не и по този начин - "пречи на нормалния живот на хората". "Противоотровата на лъжите на "триото" е истината. Хората виждат непрекъснато къде съм. Показваме всеки ден какво работим. Показваме на хората какво е направено и какво ще се направи. С това отговаряме на лъжите и фалшивите новини на хора, които навремето ми се молиха да ми правят кампанията. Нека всеки, който иска, да протестира. Но демократично ли е по този начин да се нарушават нечии чужди права? Редно ли е да се обиждат и да се провокират полицаи? Нека има протести, но да не се затварят кръстовища, да не се пречи на нормалния живот на хората. Догодина има избори. Който ги спечели, ще управлява. Това е демокрацията", заяви той.

И призова, който иска да ходи в правителствената вила "Секвоя", даже да я запали, но да не и блокира кръстовища.

 

По-рано през деня се проведоха протести в столицата, които обаче не бяха организирани от Отровното трио, но отразени на страницата им. Множество ключови пътни възли из София бяха блокирани от видимо малко на брой демонстранти, което на места предизвика разпри между протестиращите и шофьорите. 

Единици успяха да пробият през блокадата, за щастие - без инциденти.

След 21:30 блокиран се оказа и Проходът на Републиката. Това направиха протестиращи от Казанлък и Стара Загора, които по-рано през деня демонстрираха чрез автомобилно ществие между двата града.

 

 

Очаквайте подробности.