"Аз съм в Министерството на икономиката от 2002 г., тогава г-н Пеевски сигурно е бил студент."

Така новият титуляр на ведомството, доскорошен заместник - Лъчезар Борисов, отрече МИ да е в служба на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски, каквито обвинения отправиха вчера от "Демократична България" и заради каквито съмнения премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министър Емил Караниколов.

Борисов бе гост в сутрешния блок на бТВ, където отговаря на въпроси за Пеевски, за работата си като шеф на надзора на спорната държавна Българска банка за развитие (ББР), също свързвана с интересите на депутата от ДПС, както и за новите и старите икономически мерки за справяне с щетите от коронавируса.

Конкретният повод за коментарите на Борисов бе вчерашната акция на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който залепи над табелата на сградата на МИ друга, на която пишеше "Министерство на Пеевски". Иванов обяви, че фирми, свързани с ДПС и Пеевски, са получили 500 милиона лева кредити от ББР. А конкретно за новия министър Иванов заяви, че е "поредният слуга" на депутата от Движението. 

На въпрос познава ли Пеевски, Лъчезар Борисов отвърна:

"Не го познавам този човек и със сигурност ми звучи като странен въпрос. Аз съм в МИ от 2002 г., тогава г-н Пеевски сигурно е бил студент.

От моите родители съм научен да уважавам всички хора, уважавам и г-н Христо Иванов. Но една такава акция води до изводите, че нивото на политическата класа е под въпрос. Обещавам му, че като стане министър, няма да лепя плакати по министерството."

По повод обвиненията на Иванов Борисов заяви, че "всичко това, което беше казано, е абсолютно несериозно и несъстоятелно".

Бе му припомнен кредитът за 75 милиона лева, отпуснат от ББР на колекторска фирма, който стана формален повод премиерът да поиска оставките на ръководството на банката - заради обществения скандал.

"Не съм отговорен за даването на тези 75 милиона кредит", дистанцира се бившият надзорник на банката.

Но допълни, че сделката е според "закона и с устава на банката" и призова: "нека се придържаме към нормативните документи". След което заяви, че за банковия сектор не трябва да се говори публично, защото "е незаконно".

"Аз искам да попитам... знаете ли, на времето имаше законодателство след КТБ - че темата банки и говоренето за банковия сектор е незаконно...", заяви Лъчезар Борисов, препращайки към законодателството, което наказва за всяване на паника в сектора.

На напомнянето, че ББР е държавна банка, а не частна, Борисов даде заявка, че скоро ще бъдат оповестени данни за портфейла й и "ще видите, че 80% е за малки фирми". 

На въпрос за решението ББР да участва в увеличаването на капитала на ПИБ, Борисов заяви, че това е решение на правителството. Относно енигматичната държавна мегакомпания ДКК, която трябва да управлява и ремонтира язовирите и има 500 милиона лева за целта, Борисов заяви, че "в процес на работа са около 200 язовира и скоро ще покажем приключилите ремонти". Припомняме, че до момента МИ отказва да оповести каквато и да е било информация за средствата и ремонтите, в т.ч. след многократните журналистически запитвания.

По повод икономическите и социалните мерки, като вчера бяха анонсирани такива за 1,1 милиарда лева, новият министър пресметна, че вече са отпуснати 1,8 милиарда (в по-голямата си част за кредити), но се чакали и частни инвестиции за още милиард. "Т.е. ще станат 4 милиарда", обнадежден е той.

Щял да ускори работата в министерството по разглеждането на мерките за малкия бизнес, като 180 служители щели да работят и през уикенда.

На въпрос как се е стигнало до решението именно той да оглави ведомството, Лъчезар Борисов изтъкна, че е в системата от 18 години.

"Считам, че съм представител на експертите. След 18 години работа в министерството, мисля, че това беше един естетствен път", заяви.

И все пак: получил подкрепата на съпредседателите на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов "на базата на моята работа".