Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Теодора Георгиева е българският представител в Европейската прокуратура, съобщиха от Съвета на ЕС.

Той назначи днес обвинителите от 22-те страни, участващи в институцията. Заедно с европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши те ще осъществяват надзор на разследванията и действията по повдигане и поддържане на обвинение и ще образуват колегията на Европейската прокуратура.

Европейските прокурори се назначават с мандат от 6 години, който не подлежи на подновяване. В края на този период Съветът може да реши да удължи мандата най-много с 3 години.

Съгласно преходните правила за първия мандат след създаването на Европейската прокуратура пледставителите на една трета от страните членки на ЕС, определени чрез теглене на жребий, ще имат мандат от три години без право на подновяване. Такъв е случаят с прокурорите от Гърция, Испания, Италия, Кипър, Литва, Нидерландия, Австрия и Португалия.

Всяка държава, участваща в Европейската прокуратура, номинира свой кандидат. Той трябва да е активен член на прокуратурата или съдебната система на своята страна, независимостта му да не подлежи на съмнение и да притежава необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система в страната си. Той трябва да има необходимия практически опит в областта на националните правни системи, финансовите разследвания и международното съдебно сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Комисията за подбор изготви мотивираните становища и класирането за всеки от номинираните кандидати, които отговарят на условията. След получаване на мотивираните становища Съветът на ЕС избра и назначи един от кандидатите за европейски прокурор за всяка от участващите държави членки.

В Европейската прокуратура не участват Ирландия, Дания, Швеция, Полша и Унгария.

Европейската прокуратура ще бъде независим орган на ЕС, който ще отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза като например измами, корупция, трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро. Тя ще провежда разследвания и наказателно преследване и ще упражнява функциите на прокурор в компетентните съдилища на държавите членки.

Очаква се Европейската прокуратура да започне работа в края на годината. Седалището ѝ ще бъде в Люксембург. За първия европейски главен прокурор бе избрана румънката Лаура Кодруца Кьовеши.

Коментари

 's picture

Pen40

Изглежда добър избор.

"Теодора Георгиева, е съдия в Административен съд - София-град, където разглежда данъчни дела. Преди това тя е била част от антикорупционното звено на Софийската градска прокуратура. Прокурори, с които "Капитал" разговаря, споделиха, че тя е от тези магистрати, които са се "спасили" от държавното обвинение заради отказа им да спазват правата линия, а именно да изпълняват заповеди на ръководството".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.