В новите антикризисни мерки на правителството може да се открият и позитивни неща, но в негативното е, че "това е гювеч от много мерки без особена връзка, общият знаменател е раздаване на всички по нещо". Така бившият министър Николай Василев коментира пред БНР новата порция предложения на правителството, с които би трябвало да се премине през икономическата криза, създадена от разпространението на коронавирус. 

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов, коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединени патриоти и някои ресорни министри дадоха пресконференция, на която обявиха, че правителството мобилизира нови малко над 1 млрд. лв. (към вече обещаните 4,5 млрд. лв. през април) за справяне с кризата. Малко по-късно пък стана ясно, че ставало дума за около милиард, а премиерът не е изчел правилно представената разбивка. Накратко - дават се много пари за социални плащания като повече средства за пенсионерите, медицинските асистенти и друго. Около 470 млн. лв. са икономическите мерки - за инвестиции, за субсидии и за строителство на пътища. 

Според Николай Василев положителното от всичко казано от премиера е само това, че няма да се тегли нов дълг. Такава възможност беше записана в актуализацията на републиканския бюджет - за до 10 млрд. лв. кредит, но към момента изглежда, че страната няма да се възползва. За сметка на това новите мерки бъркат дълбоко във фискалния резерв. 

Допълнителната добавка от 50 лв. за три месеца към пенсиите обаче всъщност не е антикризна мярка, казва Василев и допълва:

"Минималната пенсия се е удвоила за няколко години. Тази година имаме най-голямата рецесия от 1996 година досега. Когато икономиката намалява и много хора ще си изгубят работата или доходите им ще намалеят, а пенсиите, не само че не се намаляват, а се увеличават, това е несправедливо към останалите 5 млн. души в страната, които не са пенсионери"

Що се отнася до другите антикризисни социални мерки, според бившият министър, добра стъпка е подкрепата на хората на първа линия в борбата с коронавируса. За тях са предвидени малки увеличения към заплатите, както и раздаването на безплатни ваучери до 210 лв. за почивка в родните курорти. 

Критиките обаче продължават - в посока на друга "мярка" - тази за увеличението на срока за получаване на пари за безработица и увеличението на дневната ставка. 

"В целия свят има практика, когато са прекалено щедри помощите за безработица, се случват две неща – изчезва стимулът хората да си търсят работа и много хора работят на черно, а се правят на безработни"