САЩ могат да наложат санкции на командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар, ако потвърдят, че той е свързан с предполагаеми  руски наемници в разкъсваната от граждански конфликт северноафриканска страна, пише "Уолстрийт джърнъл".

Държавният департамент на САЩ е заплашил със санкции Хафтар, след като се появиха съобщения, че руски наемници, които се бият на негова страна, са окупирали град Ес Сидр и са помогнали за блокирането на износа на нефт. Досега Вашингтон е разглеждал Хафар като възможен съюзник, посочва изданието.

Хафтар е живял някога в американския щат Вирджиния и е получил американско гражданство. Той все още притежава недвижими имоти в Съединените щати, чиято стойност превишава $500 хил. Предполага се, че санкциите могат да засегнат тези активи.

От падането от власт на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г. в Либия продължава конфронтацията между ЛНА на Хафтар и международно признатото Правителство на националното съгласие на министър-председателя Файез ас Сарадж. САЩ официално подкрепят последното, но не изключват сътрудничество с Хафтар в борбата срещу радикалните ислямисти.