Американската армия каза днес, че Русия е разположила изтребители в Либия, за да подкрепи руските наемници, биещи се на страната на източнолибийските сили. Това засилва опасенията от ново изостряне на конфликта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Руска военна авиация вероятно предоставя близка въздушна подкрепа и офанзивен огън", заяви командването на САЩ за Африка.

Според американската армия авиацията е пристигнала от военновъздушна база в Русия, преминавайки през Сирия, където самолетите са били пребоядисани, за да се скрие руският им произход.

Източнолибийските сили отричат чужденци да се бият на тяхна страна, но ООН каза този месец, че руската частна военна компания "Вагнер" има около 1200 души в Либия.

"Русия използва спонсорираната от държавата (частна военна компания) "Вагнер" в Либия, за да прикрие пряката си роля и да позволи на Москва правдоподобно да отрича зловредните си действия", заяви американската армия.

Русия, Обединените арабски емирства и Египет подкрепят източнолибийските сили на Халифа Хафтар, които започнаха настъпление миналата година за превземане на столицата Триполи.

През последните седмици обаче международнопризнатото правителство на националното съгласие отблъсна с турска подкрепа силите на Хафтар от позициите им в южната част на Триполи и от някои други северозападни райони.

САЩ не играят толкова видна роля в либийския конфликт, колкото по-рано, когато НАТО помогна на бунтовниците да свалят от власт авторитарния лидер Муамар Кадафи.