Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И президентът Румен Радев, и главният прокурор Иван Гешев нарушават Конституцията. 

Това каза в „Тази събота“ по бТВ бившият конституционен съдия Румен Ненков. 

„Президентът като институция няма право да иска оставка на правителството и да каже, че му няма доверие. Президентът и правителството имат общи ангажименти по отношение на външната политика и националната сигурност. Той е длъжен и трябва да критикува правителството, но не може да му иска оставката“, заяви Ненков. 

Нарушаването на Конституцията от страна на Иван Гешев, по думите на Ненков, се състои в това, че публикувал флашки и разговори, което е „абсолютно противоконституционно“. 

Румен Ненков попита къде е бил председателят на ВКС Лозан Панов, който е можел да реагира. 

„Не го направи, защото и той в началото на мандата си се държа като политик. И той се позоваваше на незаконно и противоконституционно събрани флашки и разговори. Сега, когато това го прави прокуратурата и то по конкретни дела, Панов трябваше да свика общото събрание на Наказателната колегия на ВКС и да каже при какви условия прокуратурата може да разкрива данни от досъдебното производство, което по Конституция и закон е закрито“, обясни бившият конституционен съдия. 

„Може би от неопитност или от незнание Гешев направи поредица от грешки. Той си позволи изказвания да определя кой политик е добър и лош. Висши магистрати искат да бъдат третирани като магистрати, но се държат като политици. Затова няма да бъдат уважавани“, каза още Румен Ненков.

Коментари

Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Айде, "бабикяните" ше искат

Айде, "бабикяните" ше искат оставката и на този магистрат (ако вече не е пенсионер).
 's picture

kuleto44

Конституционен съдя, ама бивш

Конституционен съдя, ама бивш. Синчето нали го уредихме да е депутат от ГЕРБ,сега трябва Лозан Панов пак да е виновен за гешевите тъпотии, а Радев да олицетворява единството на протестращата надежда на България с дебелоочието банкянската мутра. Някой знае ли рецептата за такова "единство" на нацията?
 's picture

Pen40

И този е бил конституционен съдия?!

Всеки, повтарям ВСЕКИ, има изконното конституционно право да иска оставката на правителството. България е представителна демокрация и правото да откажеш да бъдеш представляван от тези е неотменимо и неограничимо. Срам за този "конституционен съдия"! Всъщност щом агент Николай (Жоро Дантелата) беше... майка ѝ жална на тази държава!
 's picture

Rhapsody of fire

Боже, какво нищожество е този

Боже, какво нищожество е този "съдия"!!!!!!!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Съгласен съм,

че по принцип всички новини трябва да се съобщават,но не ми е ясно какво смислено,интересно и поучително има в това интервю на един съдия от старото статукво на прехода,на който ясно по изказа си личи какъв е и какво му е тестото!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.