Китайското приложение TikTok, заплашено от забрана в САЩ, обяви, че създава фонд за плащане на създателите на съдържание в САЩ, съобщи Gizmodo.

Става дума за 200 млн. долара, за които всеки създател на платформата, популярна с кратките си видеа, може да кандидатства. Ако е над 18 години, създава съдържание, което спазва правилата, и има определен брой последователи, ще получи заплащане за това. Кандидатстването ще става в рамките на 2021 г. и фондът вероятно ще порасне, обясни Ванеса Палас, управител на операциите на TikTok в САЩ.

Решението идва, след като американските власти обявиха, че обмислят забрана на приложението. Причините са много - според някои платформата се ползва от младежи, за да пазаруват наркотици, освен това то събира изключително много информация за потребителите си - далеч повече от Twitter и Facebook, две от най-популярните социални мрежи.

"За сравнително кратко време TikTok се превърна в източник на доходи и възможности за създателите и техните семейства - и ние не бихме могли да бъдем по-окуражени от техния успех“, пише Папас. "Докато нашата общност продължава да процъфтява, ние се ангажираме да насърчаваме повече начини, по които нашите творци да печелят.“

Това по всяка вероятност е опит да бъде спрян течът на потребители от приложението. То вече е напълно блокирано в Индия, а заплахата в САЩ накара много потребители там да се пренесат на други платформи.

От друга страна, този фонд представлява реална опция за големите създатели на съдържание да останат в платформата - поне докато американското правителство не реши да наложи пълна забрана.