Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пълно единодушие в Конституционния съд: всеки прокурор би могъл да разследва главния прокурор, реши днес с 12 гласа институцията. 

Съобщението дойде от КС, като е цитиран само диспозитивът от него: 

Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на  чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор.

Искането КС да се произнесе дойде от Министерския съвет, който поиска задължително тълкуване на чл. 126, ал. 2 от Конституцията по следния тълкувателен въпрос: „В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от  главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ като елемент на правовата държава."

Тепърва се очакват мотивите за решението. 

Предисторията 

През 2019 г. в пореден свой доклад Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, настояваше за конституционна реформа в България, чрез която да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.

В опит да отговори на критиките за статута на обвинител № 1, идващи отвън, в края на 2019 г. правителството представи промени в законодателството. Предложението: независим прокурор, избран от Прокурорската колегия на ВСС, ще може да разследва главния прокурор. Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни тогава, че въпросният независим прокурор ще се избира от... Прокурорската колегия на ВСС с мнозинство от 2/3 и ще бъде с мандат от 7 години. Новото - той няма да може да обвинява ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, каквито бяха първоначално лансираните идеи на правосъдния министър (но тях може да си ги обвинява главният прокурор, б.р.). 

В Прокурорската колегия на на ВСС е и самият главен прокурор, който - според предложенията тогава на властта, ще може да участва в избора на този, който би могъл да го разследва. 

Законодателната инициатива на Кирилов и правителството отнесе много критики, включително че противоречи на основния закон. В резултат кабинетът реши да се обърне към Конституционния съд. Решението дойде днес.

Коментари

 's picture

Petyo9

Ха да видим сега

ще посмее ли някой прокурор да разследва, камо ли да обвини главния?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Тия са ОПГ.

Тия са ОПГ. Поне още дълго време ще си траят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.