"Това е безумно предложение по съдържание, апотеоз на панирания мозък."

Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира промените в законодателството, предложени от правителството, с които се създава фигурата на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор.

"Може да намерите проекции на панирани мозъци навсякъде. Да предложиш надзорник на главния прокурор е безумно", каза още Дончева.

И изтъкна, че устройството на държавното обвинение произтича от Конституцията.

"Този човек какво ще прави - 7 години ще чака да стане нещо, за да разследва главния прокурор", попита Дончева.

Разследването изисква инфрастуктура, независимият прокурор трябва да има органи, институции, които да помогат, а не  да е "машинописка в един кабинет", добави тя.

"Смятам, че това правителство и предишните правителства на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си. Последното, което са изфабрикували, е въпросното решение за надзирателя на главния прокурор. Един от най-важните въпроси, които имаме да решаваме, е за конституционни промени във връзка с устройството на съдебната власт, мястото на прокуратурата, правомощията на главния прокурор", каза още Дончева.

И припомни, че от времето на Сотир Цацаров като главен прокурор всеки трима души вече са в риск да отговарят за организирана престъпна група.

"За всичко се задържа под стража, стана масово. Хората започнаха да се усещат, че всеки е застрашен, ако попадне в месомелачката да стои месеци наред заключен с неизвестно какъв резултат", каза Дончева.

И добави:

"Фактът, че в България главният прокурор е напълно безконтролен, е направило впечатление не само в България."

Според нея всички депутати от БСП, които вчера подкрепиха Цацаров за шеф на КПКОНПИ, са го направили, защото не искат да имат проблеми с Цацаров.

"Самата Корнелия Нинова забелязахте ли я да каже нещо против Цацаров? Тя имаше аргументи против институцията. Не искат да си имат конфликт с Пеевски. Всички пловдивски депутати бяха вътре, включително клиентите на Цацаров. По пловдивска линия всички пловдивски депутати, приятели на Георги Гергов, бяха за Цацаров. Пловдивска връзка, те са земляци, има други, които са клиенти, има такива, които Цацаров може да нагази по друга линия", каза Дончева.

Тя смята, че за да се реши въпросът, трябва да има промяна в Конституцията и още няколко закона.

"Тази промяна изисква Велико народно събрание. Следващите избори за парламент могат да бъдат избори на ВНС. И парламентът да приеме решение то да се редуцира до обикновено. Да има ясен мандат да отмени фигурата на ВНС. След това продължава по реконструкцията на съдебната система", каза Дончева.

Според нея основното, с което трябва да се занимае парламентът, е промяна на мястото на прокуратурата.

"Може да бъде или в изпълнителната власт, или като отделен орган с излъчен от парламента главен прокурор. В различни периоди са практикувани и двете в България", каза Дончева.

И допълни:

"Тези текстове не може да ги пипа Данаил Кирилов. На него трябва да му бъде забранено да пипа юридическа материя."

Дончева изтъкна, че има 4-5 души в държавата, които са експерти и правителството трябва да възложи на тях изработването на текстовете.

Цацаров и Гешев щели да се справят със задачите, които са им поставени, но "тези задачи не са борбата с корупцията".

"Те трябва да преследват хора, които властта е посочила като неудобни нз нея. С такава задача Цацаров може да се справи. 7 години се справя в прокуратурата. Гешев е фатмак, милицонер от Симеоново, защо да не се справи", коментира Дончева.