САЩ наредиха на Китай да затвори консулството си в Хюстън, предаде Асошиейтед прес. Китайски служител определи решението за възмутителен и необоснован ход, който ще саботира отношенията между двете страни.

Говорителят на външното министерство на КНР Уанг Венбин предупреди, че ще има твърди ответни мерки, ако САЩ не отмени решението си.

"Едностранното затваряне на китайското генерално консулство в Хюстън за кратък период от време е безпрецедентна ескалация на последните действия срещу Китай", обяви Уанг на дневния си брифинг за новини.

Освен посолството в Пекин САЩ разполагат с пет консулства в континентален Китай. Те са в Шанхай, Гуанджоу, Чънду, Ухан и Шенян.

Вашингтон заяви в кратко изявление, че консулството е затворено "за да се защити американската интелектуална собственост и личната информация на американците". Не са предоставени повече подробности.

"Съединените щати няма да толерират нарушенията на КНР на нашия суверенитет и сплашването на нашия народ, също както не приемаме нечестните търговски практики на КНР, кражбите на американски работни места и други зловредни практики", се твърди в изявление на говорителя на Държавния департамент Морган Ортагус.

Местни медии съобщиха, че на 21 юли вечерта пожарни коли са били изпратени да гасят запалени контейнери пред сградата на консулството в Хюстън. Свидетели твърдят, че са забелязали как хора горят хартия, предаде "Хюстън Кроникъл", цитиран от Асошиейтед прес. Органите на реда не са нарушили неприкосновеността на сградата на китайското консулство.