Китай призна, че е задържал служител на британското консулството в Хонконг по обвинения за нарушаване на местен закон, съобщи "Блумбърг". Демонстранти планират да излязат на протести пред сградата на представителството.

Говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан заяви в сряда, че служителят Саймън Чен е задържан за 15 дни в града Шънджън, който се намира в континентален Китай.

Ген допълни, че въпросът е от вътрешно естество, а не дипломатически спор и добави, че 28-годинишният Чен е гражданин на Хонконг. Той подчерта, че Великобритания не бива да се меси във вътрешните дела на бившата си колония.

"Британската страна изказа множество оценки по адрес на Хонконг", заяви говорителят, след което призова Кралството "да спре да сочи с пръсти и да отправя обвинения".

За изчезването на Чен стана ясно във вторник, след като не се върна от среща на 8 август в Шънджън. Оттогава той не е влизал в контакт със семейството си.

Външното министерство на Обединеното кралство обяви, че е "дълбоко загрижено" и че търси информация от властите в Хонконг и в южната китайска провинция Гуандон, където се намира Шънджън.

Дипломатически притеснения

Събитието "Спасете Саймън Чeн" е насрочено за сряда вечерта пред британското консулство в Хонконг.

Изчезването на Чен буди притеснения за безопасността на дипломатическите служители в Китай, което бе подчертано от задържането през декември на Майкъл Ковриг - базираният в Хонконг специалист по сигурност, на служба за Канада.

Ковриг, който тогава бе в отпуск, впоследствие бе осъден в шпионаж и остана в арест, като му е позволена ежемесечна визита от канадски дипломати. 

Пекин многократно увери, че уважава международните споразумения в защита на дипломатите и че чужденците, които уважават законите на страната, нямат причина да се страхуват от задържане.

Чен е на служба при британското консулство и също работи за "Скотиш девелъпмънт интернешънъл" - шотландска държавна агенция, която подпомага чуждестранните инвестиции в Шотландия. Той също притежава британски национален задграничен паспорт, споделиха "Ню Йорк Таймс" и други медии.

Британското правителство върна Хонконг на Китай през 1997 г. Търканията между двете страни нараснаха през последните седмици, след като Пекин обвини Кралството, че се меси в делата на бившата си колония, след като Лондон защити антиправителствените протести на острова.

Полицията на Хонконг обяви, че в дала началото на разследване за "изчезнал човек" и че държи "близка връзка" с китайските власти.