Премиерът Бойко Борисов заяви, че България настоява да не се намаляват европейските средства за селскостопанска и кохезионна политика за страната  ни. На личния си профил във фейсбук премиерът съобщи за срещи, които е провел в рамктие на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Пред лидерите на страните от "пестеливата четворка", както и пред премиера на Финландия Сана Марин и румънския президент Клаус Йоханис - заявих, че България подкрепя изискването европейските средства да се обвържат със спазването на върховенството на закона. Това е в основата на всяка демокрация. Настоявам обаче въпреки намаления европейски бюджет, средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България да се запазят на същите нива. Страната ни е заявила интереса си за участие в подкрепата, която може да бъде отпусната и за по-слабо развитите региони. Предстои ми и среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която той ще ме запознае с новото, преразгледано предложение за Многогодишната финансова рамка до 2027 г. Надявам се тази вечер Европейският съвет да намери приемлив за всички изход и да си тръгнем с приет бюджет."

 

"Председателят на Европейския съвет Charles MICHEL ни информира за резултатите от консултациите по новия бюджет, които провежда с лидерите на страните-членки. Пред него заявих категоричната подкрепа на България за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона. Все още обаче има дебели червени линии между позициите на отделните групи от страни. Няма и ново предложение за преговорна кутия по МФР, с което да влезем на заседание на Съвета. Преговорите между отделните държави и формати продължават в търсенето на решение, удовлетворяващо всички страни."