„Съжалявам, че въпреки изричното ни разбирателство да не се коментира нищо преди вземането на крайно решение колегите са си позволили да изнасят казано от един или друг премиер.“

Това заяви днес Бойко Борисов в началото на втория ден от Европейския съвет в Брюксел. Ръководителите на страните от ЕС се опитват да постигнат споразумение за бюджета на общността за периода 2021-2027 г.

В първия ден преговорите бяха прекъснати предсрочно най-вече заради премиера на Нидерландия Марк Рюте. Той не отстъпи от позицията си Фондът за възстановяване от коронавируса да бъде приет, само ако има единодушие.

В. „Файненшъл таймс“ пък съобщи, че на вечерята Борисов се скарал на Рюте и го обвинил, че иска да бъде полицаят на Европа.

Премиерът ни обаче побърза да се застрахова:

„Разбира се, че държавите, които имат по-голям финансов ресурс, имат правото да търсят по-голям контрол върху изразходването на средствата. Това е нормално. В това отношение абсолютно подкрепям „пестеливата четворка“.

Този „квартет“ се състои от Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания. Към тях клони и Финландия. Тези държави настояват за промяна на баланса във Фонда за възстановяване и грантовете да бъдат по-малко. В момента според предложенията те са 500 милиарда евро срещу 250 милиарда подлежащи на връщане заеми.

♦ Днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е предложил 50 милиарда евро да бъдат прехвърлени към заемите, съобщи „Политико“. Така съотношението би станало 450 милиарда грантове срещу 300 млрд. заеми.

Борисов обясни и устройството на ЕС. И изтъкна, че органът, който упражнява контрол, се нарича Европейска комисия. Той има право да спира фондове, да налага наказателни процедури – абсолютно всички права.

„Разбира се, подкрепям и Рюте, и инструмента в ЕКОФИН (Съвета на министрите на икономиката и финансите – б.р.) – всяка една държава да има сама правото да поставя проблем, където министрите на финансите и икономиката да го решават. Един много добър инструмент за контрол“, продължи министър-председателят.

Той окачестви като „един добър компромис“ този вариант.

Що се отнася за върховенството на закона, за Борисов този въпрос изобщо не подлежи на коментар. Това е в основата на всяка една демокрация. Едно от предложенията е върховенството на закона да бъде обвързано с финансовата помощ за страните членки.

На разговорите вчера той е защитил позицията, че пандемията не е в своя край, а тепърва ще има нови вълни. И няма нито ваксина, нито лекарство срещу заразата.

„Затова съм настоял за две неща. Максимално добре да подкрепим медицинските работници, центрове, медицинската страна на пандемията. Да имаме единен медицински протокол за всички страни. Дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали ще работят кафенета, ресторанти, детски градини, училища – всичко да е еднакво за ЕС. Второ, с парите от европейската солидарност, за които говорим, или т.нар. грантове, незабавно да се подкрепят социално слабите, останалите без работа и съответно дизайните 60/40, 80/20, за да се запазят работните места“, каза Бойко Борисов.

Този е въпросът, върху който според него лидерите трябва да се концентрират за следващите шест месеца, когато се смята, че ще бъде най-тежко в социален, икономически и всякакъв друг план. А успоредно с това да се търси дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата през 2021, 2022 или 2026 г.

Накрая Борисов говори и за Фонда за възстановяване, т.е. колко пари да бъдат безвъзмездни и колко като заем. Той спомена за формулата 70/30.

„Считам, че и тук можем да намерим компромис“, завърши той.