Категоричната позиция на „Пестеливата четворка“ стана причина за прекратяването на преговорите за бюджета на ЕС на свикания за целта специален Европейски съвет в Брюксел.

Председателят на Съвета Шарл Мишел бе принуден да го стори, след като буквално се сблъска със „стена“ в  лицето на ндерландския премиер Марк Рюте. Преговорите, продължили повече от 13 часа, се подновяват днес по обяд българско време.

Рюте, който е лидерът на „квартета“, не отстъпи от позицията си въпросът за управлението на Фонда за възстановяване от коронавируса да бъде решен с единодушие от страните членки.

Спорът е какъв да бъде балансът на сумата от Фонда, която е 750 милиарда евро. Предложенията на Еврокомисията и на Европейския съвет са 500 милиарда да бъдат под формата на грантове, а 250 милиарда – на подлежащи на връщане заеми.

Още по-конкретен от Рюте бе неговият съратник Себастиан Курц, канцлерът на Австрия. Той обяви в туитър, че правителството във Виена „съвсем ясно“ отхвърля предложението за безвъзмездни заеми от 500 милиарда евро.

„Главното ни искане е да не свършим като  съюз на дългосрочния дълг. Разбира се, искаме да деманстрираме солидарност, но също така имаме наум и интересите на австрийските данъкоплатци“, написа Курц.

Другите две държави от „пестеливата четворка“ са Швеция и Дания.

Според дипломати в Брюксел засега Марк Рюте не е подкрепен от никого в исканията си за единодушие относно управлението на Фона за възстановяване.

Еврокомисията предлага бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. да бъде 1,85 трилиона евро, а Шарл Мишел – 1,82 трилиона. И в двата случая част от финансовата рамка е Фондът за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

Дипломати съобщиха, че снощи председателят на Европейския съвет е предложил нов, компромисен план – т.нар. преговорна кутия. Тя се доближава до първоначалната идея на Комисията.

За първи път от избухването на пандемията от коронавирус ръководителите на страните от ЕС се събират на живо. Досега те на няколко пъти провеждаха видеоконференции помежду си.

България е представена от премиаря Бойко Борисов, който още с пристигането си изрази надежа на Съвета да бъде постигнато споразумение за бюджета.