18:38 ч.: Испания избива 10 000 норки заради коронавируса

Испанските власти наредиха избиването на почти 100 000 норки, след като откриха огнище на новия коронавирус във ферма, където животните се отглеждат за козина, предаде Си Ен Ен.

Департаментът по земеделие, животновъдство и околна среда на испанския регион Арагон заяви в изявление в четвъртък, че е наредил унищожаването на 92 700 норки, след като седем работници във фермата са дали положителни проби за за Covid-19 и е установено, че животните са заразени с коронавирус.

Като предпазна мярка, на 22 май департаментът затвори фермата в Теруел, източна Испания, за наблюдение преди провеждането на редица тестове на случаен принцип, което първоначално доведе до отрицателен резултат.

Обаче при последващи изследвания, последните от които бяха на 7 юли, потвърдиха, че 78 от 90 тествани животни - което се равнява на 87% от извадката - са се заразили с коронавирус.


14:20 ч.: Жителите на Барселона бяха призовани да останат по домовете си след ръст на случаите на коронавирус 

Жителите на Барселона и околностите й бяха призовани да останат по домовете си и да излизат единствено при неотложна необходимост след ръст на случаите на COVID-19, съобщи говорителка на регионалното каталунско правителство, цитирана от Франс прес и Ройтерс.
Говорителката освен това обяви затваряне на кината, театрите и дискотеките, както и забраната за събиране на повече от 10 души на едно място. Въвежда се забрана за посещения в старчески домове, а за баровете и ресторантите се налага ограничение да работят със запълване на не повече от 50 процента от капацитета си. Музеите обаче ще останат отворени в каталунската столица, един от най-посещаваните в Европа градове.
Шефът на местните здравни власти заяви на пресконференция, че е много важно да се спазват тези мерки, защото това е най-добрият начин да се избегне налагане на задължителна карантина.


14:02 ч.: 60% от московчаните били изработили колективен имунитет, казва кметът им

В Москва вече 60% от жителите имат колективен имунитет от коронавирус, каза пред РИА Новости кметът на столицата Сергей Собянин.

„И Москва, и Ню Йорк са създали колективен имунитет при около 60% от населението“, каза той, цитиран от агенцията.

Столичният кмет смята сравнението на Москва с Ню Йорк за оправдано.

Сергей Собянин. Снимка АП/БТА

„В същото време техният процес продължи повече от месец и здравната система не можеше да се справи с натоварването, а ние изгладихме върха, удължихме процеса до три месеца“, подчерта кметът.

Ню Йорк се превърна в център на коронавирусната епидемия в САЩ, отбелязва РИА Новости. В най-лошите дни там на ден умират повече от 700 души, повече от 3000 са хоспитализирани. Общо в град Ню Йорк по данни към 16 юли 18 754 души са починали от коронавирус, около 4600 повече смъртни случаи изискват допълнителна проверка. В Москва според 17 юли от COVID-19 са починали общо 4271 души.


 11:04 ч.: Белгия навлиза във втора епидемична вълна 

Белгия навлиза във втора епидемична вълна от COVID-19, обявиха днес водещи вирусолози, предаде БТА.
По данни на здравните власти за последната седмица броят на установените новозаразени нараства с 32 на сто - до около 115 дневно. Увеличава се и броят на заразените от един болен - отново един вирусоносител прехвърля заразата на повече от един здрав и това се наблюдава за първи път от април насам.
Учените спорят за точната причина за наблюдаваното явление, като се допуска възможност ръстът на заразените да е свързан с недостатъчни мерки по места. Властите се подготвят за връщане на карантината там, където се отчита по-ясно от увеличение на броя на заболелите - Антверпен, провинция Лимбург и Валонски Брабант.
В началото на юли белгийските власти възобновиха изискването за носене на маски на всички закрити обществени места. Те се въздържаха да предприемат следващите стъпки за облекчаване на ограничителните мерки. Снощи правителството настоя да се възстанови подаването на всекидневни данни за заболеваемостта и дори за връщане на пресконференциите на щаба за борба с епидемията.


10:03 ч.: Израел връща някои ограничения заради нарастващия брой нови случаи

Поради растящия брой заразени с коронавируса израелското правителство реши да въведе от днес "междинни мерки", за да избегне налагането на обща карантина, и затваря някои обществени места за уикендите, предаде Франс прес.
Ограниченията ще важат от петък следобед до неделя сутринта и това ще продължи до ново нареждане. Затварят се ресторанти и спортни зали, магазини и търговски центрове, фризьорски и козметичните салони, библиотеките, зоологическите градини, музеите, басейните, туристическите атракции, спират се и трамваите, уточняват в общо комюнике канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху и министърът на здравеопазването.
Забранява се събирането на повече от 10 души на едно място на закрито и над 20 души на открито, с някои изключения, посочва ДПА и отбелязва, че не е ясно дали това се отнася и за религиозните общности.
Министерствата се затварят за обществен достъп и ще комуникират с гражданите само онлайн. Ресторантите ще могат да предлагат само храна, която се поръчва дистанционно и се получава на място или с доставка.

Нагледна агитация за носене на предпазни маски в Рамат Ган, близо до Тел Авив. Снимка АП/БТА


Нетаняху и коалиционният му партньор Бени Ганц ще обсъдят евентуално затваряне на училищата.
Израел бележи рекорди в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие. По данни към полунощ на 15 юли в страната са били потвърдени 1780 нови случая - най-много за 24 часа от началото на пандемията.
Регистрираните заразени с коронавирус в Израел са общо 44 714, като 20 100 от тях са се възстановили. В тежко състояние са над 200 пациенти, а 380 са починали.
В средата на май новите случаи на ден в страната бяха двуцифрено число, но след рязкото отменяне на рестрикциите в края на същия месец броят им стремително расте, припомня ДПА.


9:00 ч.: САЩ удариха пореден рекорд по нови случаи за денонощие

Броят на новоустановените случаи на коронавирус за денонощие в САЩ надмина 75 000 случая в четвъртък според базата данни на "Ню Йорк таймс".

Според университета "Джон Хопкинс", броят на новите случаи за период от 24 часа е бил 68 428, който също е рекорден.

Няколко щата съобщиха за рекордни смъртни случаи от коронавирус тази седмица.

САЩ са начело в света по брой на коронавирусните инфекции с над 3,5 милиона регистрирани случая.

Лаборатория за тестове за коронавирус в Единбърг, Тексас. Снимка АП/БТА

8:12 ч.: Заразените с новия коронавирус в Индия са вече над милион 

Броят на заразените с новия коронавирус в Индия надхвърли един милион души, което поражда опасения за готовността на страната да се сблъска с неизбежен ръст на заболелите, който може да претовари болниците и да постави пред изпитание немощната здравна система, предаде Асошиейтед прес.
С 34 956 нови случая за последните 24 часа заразените в национален мащаб са вече 1 003 832-ма, съобщи днес министерството на здравеопазването.
Най-много са заразените в западния щат Махаращра (284 281 души), следван от щата Тамил Наду (156 369) и столичния окръг Делхи (118 645), посочва ТАСС.

Център за грижи за болни от COVID-19 в Делхи, Индия. Снимка АП/БТА


Здравното министерство съобщи също за 687 смъртни случая вследствие на коронавируса за денонощието, с което починалите от началото на пандемията стават 25 602-ма. Ведомството подчерта обаче, че делът на оздравелите е около 63 процента и продължава да расте.
Индия е с най-много случаи на коронавирус в света след САЩ и Бразилия. Властите засилват здравните рестрикции и карантинните мерки, опитвайки се да спрат разрастването на епидемията, отбелязва Франс прес. 


1:03 ч.: Над 2 милиона заразени с коронавируса в Бразилия

Бразилия прехвърли прага от 2 милиона потвърдени случая на зараза с новия коронавирус, предаде Ройтерс.
Общият брой на заразените възлиза на 2 012 151 души, а смъртните случаи на заразени достигнаха 76 688.

Гробище за жертви на COVID-19 край Сао Паоло в Бразилия. Снимка АП/БТА

Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.