Косовската страна е отказала да покаже на сръбската документи, свързани с дейността на Армията за освобождение на Косово (АОК) по време на конфликта през 1998-1999 г., научи Клуб Z.

Това е станало снощи на срещата в Брюксел между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Авдуллах Хоти. Тя бе ръководена от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

С тази среща бяха възобновени преговорите между двете страни с посредничеството на ЕС. Те бяха прекратени преди 20 месеца, след като властите в Прищина наложиха мита от 10 на сто върху сръбските стоки.

Един от обсъдените днес въпроси бе за изчезналите и прогонени от домовете си хора по време на косовския конфликт. Представителите на Прищина са поискали от Белград да им покажат документация по въпроса. Сърбите пък са поискали документи за АОК.

„Това е много символичен въпрос в контекста на помирението и е наистина реален проблем за семействата, които живеят в несигурност от десетилетия. Затова е от ключово значение да се работи с Международния комитет на Червения кръст, за да се решат останалите случаи и това досие да бъде затворено“, заяви специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак.

Вторият въпрос е бил икономическото сътрудничество. От Белград са поставила въпроса за сръбските имоти и инвестции в Косово от времето, когато е бил провинция на Сърбия.

Не е бил повдигнат въпроса за взаимното признаване между двете страни.

Следващата среща на върха между двете страни ще бъде отново в Брюксел в началото на септември.