Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След четири месеца и половина, прекарани в ареста, секретарката на бизнесмена и обвиняем Васил Божков - Йоана Чолакова, излиза на свобода срещу 30 000 лв. гаранция. Младата жена посрещна със сълзи новината в залата на Апелативния специализиран наказателен съд, който отхвърли протеста на прокуратурата и потвърди решението на долната инстанция за край на ареста срещу гаранция. 

Чолакова е обвиняема по "първата" организирана престъпна група на Васил Божков – за пране на пари, невнесени такси, принуда на държавни служители и т.н. Затова и днес прокуратурата претендираше, че самата тежест на деянието е достатъчен аргумент жената бъде изолирана от обществото, за да не влияе на свидетели и да не извърши нови престъпления. Тя имала "висока степен на лична опасност", изтъква още държавното обвинение.

По време на делото се разбра, че единствен свидетел срещу Чолакова отново е Цветомир Найденов – бившият съдружник на Божков, който е дал показания, че Йоана била в “изключително близки, доверителни отношения” с шефа си, "организирала и ръководела част от неговите срещи" и дори... имала достъп до всички помещения в "Нове АД холдинг".

В забележителна пледоария адвокатът й Владимир Манолов обясни пред съда, че да имаш такива отношения с началника си е задържително и го пише в трудовия договор и длъжностната характеристика - затова именно хората си вземат секретарки. Той обърна внимание, че отново единствен свидетел на прокуратурата е Найденов. Нещо повече – Йоана е задържана на 2 март, а той е дал показания срещу нея на 3 март – навръх Националния празник на България.

Манолов каза още, че всички твърдения на Найденов са в смисъл “чул съм”, "известно ми е, че" - без никой да го пита откъде му е известно, откъде е чул нещата, които твърди.

"Неговите твърдения са непроверени - никой не смее да му зададе контролни въпроси.

Подобни са и разпитите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов -  каза адвокатът, който е запознат с томовете по делото. – Извинявайте - това не са разпити, а монолози, в които те защитават себе си, не изтъкват факти. А прокуратурата не задава уточняващи въпроси, защото се страхува да не се срути конструкцията на обвинението."

Адвокатът допълни, че в момента "Божков е богат изгнаник", но затова пък държавата е взела за заложници най-близките му – жена му Елена, Йоана Чолакова и близкия му приятел Славчо Марков. И заяви, че прокуратурата за 4-те месеца, в които Чолакова е в ареста, "разпитала един свидетел, и то фалшив".

Самата Чолакова помоли съда да й наложи по-лека мярка от "задържане под стража". А на уточняващ въпрос - защо пише, че длъжността й е "началник кабинет", даде да са разбере, че това всъщност е секретарка, но не рецепционистка. Съдът се поинтересува и какви са доходите й като началник кабинет и по втория й трудов договор - административен директор на ПФК "Левски" (каквато тя на хартия все още е, б.а.). 

Съставът на Апелативния наказателен спецсъд прие, че протестът на държавното обвинение срещу пускането на Чолакова под гаранция е напълно неоснователен и че за последните 4 месеца и половина с нищо не е надградено първоначалното “обосновано предположение”, че жената е член на ОПГ на Божков.

Тричленният състав специално изтъкна, че цялото "престъпно сдружение", което прокуратурата претендира, се крепи само на показанията на Цветомир Найденов.

Така съдът потвърди наложената й през миналата седмица парична гаранция от 30 000 лева като съразмерна и Чолакова ще бъде свободна, когато близките й я внесат.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Значи публикуваме какво били казали адвокатите на обвиняемата ! Браво ! Адвокатът какво казал, адвокатът какво допълнил ! Ще добиваме представа за обвиненията от адвокатите на обвиняемите... За какво публика пишете тези неща ! За хора с начално образование ли, или просто за малоумници !
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

що така нервно !?

що така нервно !? публикувано е решението на съда и то е най-важното от всичко. длеч по-важно е от глупустите на каскетите, ако не си разбрал все още !

Гошко

Ходи в ПИК, там е за философи с издадени минимум 5 томни трудове.

Гоше

оди в ПИК, там е за философи с минимум 5 томни трудове, по която се сетиш тема.

С Цветан Найденов

се действа като с Бисер Лазаров, Петко Дюлгеров - обещава им се по-малка присъда, ако свидетелстват срещу обвиняемия. На Петко Дюлгеров не се размина - осъдиха го. С този какво ще се случи? Наистина много се старае - казва всичко, каквото му е наредено. Той е "честен хазартен мафиот", който дава показания срещу нечестен мафиот.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.