Полицията има информация, че на провокаторите на протестите се плаща, но всичко ще бъде изнесено, когато се съберат доказателства. Работи се заедно с прокуратурата.

Това казаха независимо един от друг директорът на СДВР Георги Хаджиев и заместникът му Антон Златанов, единия в ефира на Нова тв, а другия - на бТВ. Преди Златанов гост в студиото бе и Велислав Минеков от неформалната група, която води протеста - "Отровното трио", който от първо лице разказа за нощта на нападението на Партийния дом, като определи този акт на провокаторите като "тероризъм". Минеков посочи и виновниците - от "групата Гешев е радост", живеещи в столичния квартал "Надежда". Припомняме, че слоганът "Гешев е радост" се роди по време на контрапротестите за избора на Гешев за главен прокурор, организиран от "Пик".

Тази сутрин Хаджиев обясни, че полицията няма как да отстрани предварително от протестиращите тези, които изглеждат съмнителни, защото това ще предизвика напрежение. А Златанов допълни, че ги предупреждават като превенция. Голяма част от въпросните съмнителни лица били с криминална регистрация. Както и тези, които са задържани.

"Имам доста приятели и познати сред протеста, те са нормални хора. Но те си отиват и след 22 ч. пристигат едни момчета, облечени по специфичен начин и със специфично поведение", посочи Златанов.

Той отказа да коментира твърденията на Васил Божков от вчера, че провокаторите са служители на охранителната фирма "Делта гард" на т.нар. Митко Каратиста - Димитър Стефанов. "Няма как да разпространим оперативна информация, има образувано досъдебно производство, колегите работят с прокуратурата", заяви зам.-директорът на СДВР.

Относно записите с полицейско насилие, които обикалят социалните мрежи, и двамата пак заявиха, че тече проверка. И отново уточниха, че полицаята има право да се защити, като използва и помощни средства, но не и след като задържаното лице е с поставени белезници. 

"Това хвърля петно върху всички. Аз не съм съгласен да се хвърля петно върху тях, да се хвърля петно върху мен. Ако някой - един, двама, трима, са си превишили правата - ще поемат отговорност", даде заявка Златанов.

На въпрос няма ли да бъде забравена тази проверка, след като самото МВР си даде срок от месец, отвърна: "Няма да бъде забравено. МВР е една от системите, която сама се проверява и сама си наказва служителите."

И допълни в резюме, че "общественият ред съумя да бъде запазен - и благодарение на полицаите, и благодарение на протестиращите".

Минеков: Това е опит за убийство, тероризъм

"Това е тероризъм. Това не са протестиращи или контрапротестиращи. Това е терористичен акт. Това е терор. Това е опит да се убият хора", коментира опасната ситуация пред Партийния дом от вторник късно вечерта и Минеков.

И разказа как някой разлял запалителна течност и било достатъчно просто да бъде хвърлена една бомбичка след това. Посочи, че виновници са "групата Гешев е радост, от "Надежда". "Трябва да бъдат разпитани, да се знае кой е този Каратиста, който така добре ги е подготвил", допълни.

Както и вчера, когато новината за оставките на трима министри свари протестиращите на площада, така и днес Минеков заяви, че това няма да спре гражданското недоволство. Няма да го спре нито един от изброените от правителството варианти - извън оставката. Един от вариантите е експертно правителство, а друг - оттегляне на премиера Борисов и министрите в отпуск.

"Аз си представям, че Данаил Кирилов става премиер. Или Маноил Манов. Лъчо Мозъка е по-подходящ за премиер", заяви Минеков с ирония. И допълни: "Оставка на кабинета, нови избори - веднага."

И не само - оставка на Гешев:

"Оставаме на улицата. Тази целенасочена наглост, този език - кой ще ги изтрае. Този човек е безкрайно некомпетентен, той е отмъстителен", заяви по адрес на главния прокурор Минеков.