Вицепремирът Томислав Дончев призна пред бТВ, че това управление е успяло да ядоса хората. Причината - заради чувството за липса на справедливост. А на въпрос дали би поел ролята на премиер до края на мандата заяви, че не би искал да прилича на бившия министър-председател Пламен Орешарски.

Вицепремиерът призна, че възможните варианти в кризата са три - кабинетът остава, подава оставка или второ правителство в този мандат.

Решението към коя възможност ще се върви ще бъде взето след няколко дни - когато минат Европейският съвет и вотът на недоверие. Дончев каза, че дори правителството да подаде оставка, това няма да се случи чрез вота на недоверие, който БСП вече внесе.

"От партийна гледна точка имаме интерес от избори веднага. Много нови алтернативни проекти не са структурирани, ние за избори сме готови винаги. Държавният интерес е съвсем друг. Неприятно ми е някой да ме вижда в ролята, че съм се вкопчил в бюрото си, за да запазя властта", заяви Дончев.

По повод възможността да стане премиер до края на мандата той заяви:

"Не бих искал да приличам на премиера Орешарски. Нормално е отговорността да се носи от лидера на партията".

Орешарски бе министър-председател с подкрепата на БСП и ДПС, посочен от тогавашния лидер на Столетницата Сергей Станишев.

Вицепремиерът призна, че всеки от трите варианта е труден. Според него хората са излезли на улицата заради изгубеното усещане за справедливост.

"Трябва да си признаем, че колкото и да са били добри намеренията ни очевидно това, което има като резултат, е недосттъчно. Държавата е в дефицит по темата справедливост, това обединява всички", каза той.

Но изтъкна, че дори да се тръгне веднага към предсрочни избори това ще дръпне датата само с два месеца, тъй като скоро предстои редовен вот.

"Всички трябва слушаме какво се чува от площада - всички млади и не чак толкова млади хора, които са симпатични даже готини. Гневът, разочарованието са тема и ще продължат да бъдат тема. Тоя път наистина успяхме да ги ядосаме", призна Дончев.

Той коментира и информациите, че САЩ ще наложат санкции на "Турски поток", като изтъкна, че тръбата, която е в България, не била част от "Турски поток", а негово разширение. И не е руска инвестиция, а на "Булгартрансгаз". Вицепремиерът допусна,че може да има санкции за фирмите, които строят "Турски поток", но не е ясно дали това ще се отнася и за България.

Накрая Дончев призна, че управляващите са инвестирали "достатъчно истерия в обществото", но на хората в ГЕРБ не им било приятно да ги наричат "мутри".

"Аз каква мутра съм", попита той.

В ГЕРБ имало настоявания да се изкара мандатът докрай, защото не можело всеки мандат да приключва предсрочно. Но пък призна, че партията губи доверие.

"Това са хора (протестиращите - б.р.), които в годините назад може би са ни подкрепяли, или са ни търпяли, сега не ни търпят", завърши вицепремиерът.