Началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка вчера.

Това съобщи пред Клуб Z самият той. По думите му е дошло време да се раздели със своя пост след 25 години работа в системата на МВР и 22 години в ГДБОП след натрупан стаж. 

"С никого нямам конфликт в ръководството", заяви Колев. 

И допълни, че напусна системата на МВР с ясното съзнание и в добри отношения с колегите си. 

Явор Колев дълги години води специализирания отдел на ГДБОП за борба с кибепрестъпленията и измамите в интернет, като бе и едно от най-разпознаваемите лица на БОП-а изобщо. През февруари тази година бе отстранен от Държавната комисия по хазарта, където бе национален координатор по регулацията на онлайн залаганията.

В края на януари тази година Цветомир Найденов - бившият съдружник на Васил Божков в "Еврофутбол" и формален подател на сигналите в прокуратурата срещу него, обяви, че Колев нищо не правел срещу кибератаките на Божков, които блокирали неговия сайт за залагания. В последвали публични изяви Найденов продължи да прави намеци по адрес на Колев - че си е затварял очите за ставащото в комисията, която години наред утвърждаваше отчетите за таксите на хазартния бизнес на Божков - същите, за които държавата изведнъж се сети и вече претендира невнесени 700 милиона лева.

А днес Найденов написа в профила си във фейсбук: "Явор Колев от ГДБОП подаде оставка. Череп, как си?" - очевидно обръщайки се към "изгнаника" в Дубай.

"Напускането ми няма общо с хазарта", заяви пред Клуб Z в отговор на въпрос Явор Колев.

По думите му това е опит да бъде злепоставен, окалян и оплют. "Търси се под вола теле", добави той.

Последните седмици са критични за антимафиотската служба. Ивайло Спиридонов - смятан за един от най-доверените хора на премиера Бойко Борисов в службите си тръгна, след като бяха задържани директорите на отдела и сектора срещу наркотици по обвинение в покровителстване на наркопазара и корупция.

Интересно е, че срещу тях свидетел стана дилърът Радо Ланеца - уж издирван от прокуратурата "под дърво и камък", който е дал уличаващите висшите ченгета показания пред прокурор. След което си е... тръгнал необезпокояван, защото прокурорът не знаел, че се издирва.