Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев е назначил Бойко Рашков за член на своя Правен съвет, съобщиха от „Дондуков“ 2. 

До края на 2018 г. Рашков оглавяваше Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

Бюрото бе в основата на разкриването на порочната практика по разрешаване на СРС-та на конвейер от ръководството на Софийския градски съд (СГС) при Владимира Янева. Именно по материали от тази проверка на 1 година условно бе осъдена и бившата шефка на съда Янева по делото "Червей".

Тази активност доведе до конфликт на Рашков с главния прокурор Сотир Цацаров, чиято кулминация бе отмемане на достъпа до секретна информация на бившия зам.-председател на Бюрото Георги Гатев.

В професионалната си кариера Рашков е заемал редица отговорни държавни постове, има дългогодишен юридически стаж. 

Сред тях: директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет, бил е депутат в 39-ото народно събрание от "Коалиция за България", както и заместник-министър на правосъдието в кабинета "Станишев".

При скандала с публикуваните записи от подслушване с гласа на президента Рашков изрази позиция през януари, че действията на прокуратурата са недопустими, и поиска Висшият съдебен съвет да провери главния прокурор Иван Гешев.

По-рано стана известно, че държавният глава е назначил за щатен юридически съветник Иванка Иванова, която досега беше в Правната програма на институт "Отворено общество". Тя заема поста на оттеглилия се по-рано тази година Борислав Цеков.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.