Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хилядите в събота скандират под прозореца на премиерския кабинет „Оставка“ и „Мафия“. Сред морето от недоволство е и една малка група от жени, придружавани от трима мъже. И също протестират. Но не, за да „защитят демокрацията“ или защото подкрепят правителството. А защото искат да пеят…

„Ние искаме да работим, искаме вече да пеем, да изкарваме прехраната на децата. Мисля, че и аз и всички колеги мълчахме достатъчно. Четири месеца не работим, призовавахме хората: стойте си вкъщи. Мисля, че не е време и не е моментът да призоваваме никой. Дискотеките, баровете, заведенията, тържествата не са болест. Не са зараза. И ние искаме да работим.“ 

Това разказва една от жените във видео, наречено „Фолк звездите на протест!“. 

На 9 юли, след като броят на заразените от коронавирус надвиши 200 случая на ден, Националният оперативен щаб и правителството взеха решение да затворят отново нощните заведения на закрито и празненства и да ограничат масовите спортни събития, сватбите, баловете и т.н. Това решение едва ли бе изненада, когато епидемиолози и специалисти упрекваха властта, че действа прибързано с разхлабването на мерките. 

Само за месец време, в което се разхлабиха мерките и се разрешиха отново масови мероприятия, случаите на заразени в страната скочиха в пъти, а заразата започна да се разпространява дифузно в цялата страна. Във Велико Търново заради един болен абитуриент бяха поставени под карантина други сто негови съученици, учители и персонал на ресторанта на техния бал. След мача за Купата на София, събрал близо 10 хиляди футболни запалянковци, броят на заразените и в София, и в Пловдив скочи. Откриват се все повече заразени сред футболисти и треньори – Локо Пловдив, Дунав Русе, Миньор Перник, та дори и Тити Папазов.

На 22 юни Националната асоциация на спешните медици излезе с позиция, в която лекарите изразиха силно възмущение от хореографията в една столична дискотека в Благоевград. Там служител на клуба, облечен в защитен костюм, пръска посетителите и очевидно се подиграва на медиците, които денонощно работеха по време на извънредното положение. Снимката красноречиво показва как по никакъв начин не се спазват мерките за дистанция, хвърчат салфетки, обменят се секрети. И съвсем основателно медиците нарекоха това „гавра“. 

Също както е и гавра сегашното решение на здравния министър Кирил Ананиев, който едва ли ще си позволи да го вземе без съгласието на премиера Бойко Борисов. Гавра е след два дни на забрана да се пуснат отново нощните заведения. Не само защото през два дни здравните власти излизат с решения, с които отменят други свои решения – като че ли свикнахме с тази аномалия. Месеци наред властта натягаше напрежението под мотото „яко ще се мре“, Борисов обикаляше с ген. Мутафчийски из страната да търсят дезинфектанти, защитни облекла и респираторни апарати. За да се окаже днес, че съдържателите на заведения имат най-силното лоби в страната.  

Но това решение е и гавра, защото отново се взема под емоционалните настроения на премиера Борисов. Още в петък той обвини президента и протестиращите срещу кабинета, че разпространяват коронавирус, когато организират масови събирания на площада. "Естествено, като 5 хил. души или колко са, без маски и са един до друг, натъпкани, те (случаите на заразени, б.а.) ще се увеличат сега. Кой е виновен за това", посочи Борисов на митинга в защита на неговото управление.  

А на следващия ден - в събота късно Борисов се появи във фейсбук и в емоционално слово обяви, че няма да подава оставка. "Моята глава е дебела, можете да я чупите колкото искате“, каза той. Оказва се, че премиерът има и топло сърце, което не може да спре тези, които искат да пеят. 

Ключови думи

Коментари

Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Отварянето на барове и

Отварянето на барове и дискотеки на закрито е поредната шизофренна реакция на управлението на Борисов. И няма никаква връзка с протестите на открито с участието на повечето хора с маски. Всъщност отварянето на заведенията е отмъщението на Борисов срещу протестиращите. Само за това трябва да бъде съден за съзнателен геноцид.

Веселке,

теб ББойко насила ли те кара да ходиш на бар и дискотека?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А!!!!

Не е така . Но се отнася само за футБАЛЕРИНИТЕ . Я си вижте как едното професорче на НОЩа са загрижил за тях ..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.