Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За да покаже територия на беззаконие в държавата България, достатъчно е човек да пробва да осъществи гарантираните му по Конституция права. Само така ще установи, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган на практика е анексирал изключителна публична държавна собственост. При това властта, изпълнителна и местна, активно е съдействала за доганизирането на това парче земя.

В безпрецедентна по рода си политическа акция, предавана на живо във Фейсбук, лидерът на “Да, България” Христо Иванов, членът на Изпълнителния съвет на партията Иво Мирчев и бургаският общински съветник Димитър Найденов направиха опит да стигнат по вода до нос Чукалята в парка “Росенец”, южно от Бургас. Тази крайбрежна плажна ивица се намира до луксозен имот, известен като лятната резиденция на Доган.

Узаконено безправие

Крайбрежните плажни ивици са изключителна държавна собственост - следователно никой не може да забрани или ограничи достъпа на българските граждани до черноморските плажове. Но точно този плаж министърът на туризма Николина Ангелкова никога не е инспектирала, въпреки съобщенията за възпрепятстван от години достъп.

Плажът на “Догансарай” има концесионер - “Хермес Солар”, която се води и собственик на резиденцията. Съгласно чл.7, ал.2 от Закона за устройството на черноморското крайбрежие, концесионерът осигурява свободен и безплатен достъп до морския бряг. Пътят по суша обаче бе законно отрязан. Случи се благодарение на усърдието на кмета на Бургас Димитър Николов, който кара четвърти мандат в името на ГЕРБ, и мнозинството на ГЕРБ в местния общински съвет. В резултат на действията им тази пролет общинският път в парка “Росенец”, който водеше до морето, бе деактуван от публична в частна общинска собственост и предоставен на този-който-си-го-е-поръчал.

Но години преди това на пътя имаше бариера и охранители, които спираха достъпа, така както от години Националната служба за охрана (НСО) охранява Доган. По време на вчерашната акция гардове, които не пожелаха да се легитимират, спряха и изблъскаха във водата Христо Иванов и спътниците му на слизане от лодката, с която се добраха до плажа. Един от тях захвърли като непотребна вещ националния флаг, който носеха. След запитвания от медии, НСО нито потвърди, нито отрече, че тези хора са нейни служители.

Политици в действие

Най-новата история на България не помни подобни действия, при които политици нагледно показват как правото и законността са поругани със съучастието на всички парламентарно представени партии. Политическата реторика бе канализирана - телевизионните студиа, пресконференциите, трибунатата на парламента и “джипката” на премиера Борисов. Дебаркирането на политици с гумена лодка на територия, де юре свободна, де факто завладяна - както се видя от излъчването на живо, лиши от дар слово управляващите и вярната им прокуратура.

Въздействието на тази акция върху гражданското общество е многократно по-силно от каквито и да било декларации, призиви и протести в центъра на София. Разследвания на “Биволъ”, “Капитал” и др. още преди години разкриха как е построен летният сарай на Доган, но не получиха особена гласност през национален ефир. За първи път обаче български политик дръпна публично завесата от привидности. За тази цел той нямаше нужда от благосклонността на медии и журналисти, тъй като използва социалните мрежи. Този комуникационен канал е отворен, достъпен за всички и не цензурира или игнорира новината съобразно интересите на собствениците си. 

Какво показа Христо Иванов: че резиденцията се води административна сграда и се използва, а официално е “постройка в строеж”, макар да е готова още през 2016 г.; че има яхтено пристанище, но по документи марината е … поземлен имот - нищо, че е във водата; че постройките са върху крайбрежната плажна ивица - а би трябвало да са изградени върху тази част от крайбрежието, която попада извън нея. Документалното узаконяване на резиденцията и самото ѝ строителство се случват в периода 2014-2016 г., по време на правителството “Орешарски”, основано на съглашение между БСП и ДПС, и на втория кабинет на Бойко Борисов.

Символ на всепозволеност

“Догансарай” не е просто лятна резиденция на един човек, чието забогатяване не може да бъде публично проследено и доказано с данъчни декларации. Такива по Черноморието са много. “Догансарай” е символ на циничния български преход, на съзаклятието между ГЕРБ, БСП, ДПС и другите в парламента, на принципа на всепозволеност за една категория политици, чиито фаворити стават главни прокурори.

Лидерът на “Да, България” обяви, че действията срещу този “класически случай на завладяване на българска територия и суверенитет” няма да приключат и тепърва ще стартират процедури за целта. Важно за обещаното от него отстояване на законността е да доведат тази политическа битка докрай, защото онова видео от лятото на 2009 г. с “аз разпределям порциите” на Доган тласна ГЕРБ към победа, но не отряза ДПС от порциите.

На 11 юли (събота) в социалните мрежи се организира събитието “Масово ходене на охраняем плаж”. Изглежда, че денят ще е хубав за плаж на Чукалята. Ако всички желаещи се изправят пред бариерата, носейки национални флагове, колко въоръжени охранители ще са нужни, за да ги изтръгнат от ръцете им?

"Дойче веле"

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Референдум за национализация на летния сарай на

Лошия турчин. Лош не защото е турчин, а защото предава интересите на България за Цанков камък, Тец ВАРНА, рОСЕНЕЦ И ЗАСИПАЛИ НЕЖНИЯ ПЯСЪК МЕРЗАВЦИТЕ С ЧАКЪЛ. А сараят за болните българчета, турчета, циганчета, арменчета.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Гоцеделчевци апелираме Биволъ, Николай

Стайков, евродепутат Йончева, и други разследмащи журналисти да се включат в разплитането на кражбата на българска земя около Росенец, дирижирана от руската Лукойл, която смуче от България, но подкрепена от министър Зоро и др. не плаща и данъци на хазната.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Неочаквано и за самия него

Неочаквано и за самия него вместо в сарая на Доган, Христо Иванов дебаркира директно в прегръдките руския резидент Радев. И ако червената гмеж притежава безусловен твърд електорат, то доста от привържениците на Бойкикев са омерзени от натрапливата асоциация на уж демократите с най-противните чугуно-съветски среди у нас. Измиването на срама от челото този път ще е много по-трудно от мишкуването на файтона с Мая Манолова.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.