Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Охранителите, които вчера изблъскаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов докато се опитваше да стъпи на брега в парк "Росенец", където се намира резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са били служители на Национална служба за охрана (НСО).

Това обяви президентът Румен Радев на извънреден брифинг за медиите. В ход е служебна проверка, съобщи още той.

Държавният глава припомни как отдавна е заявил, че Доган, както и депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, не трябва да ползват служебна охрана и ще инициира преразглеждане на решението за това.

"Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Не от президента", заяви Радев.

Последното решение, с което Пеевски и Доган ползват услугите на НСО, е било взето през декември м.г., каза още държавният глава, който е принципал на службата.

И отново припомни, че решението кой да бъде охраняван се взема от комисия, в която участват председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), главният секретар на Министерството на вътрешните работи и началникът на НСО, с което искаше да каже - изпълнителната власт. После допълни:

"Днес настоях ген. Красимир Станчев (началникът на НСО, бел. ред.) да свика отново още утре тричленната комисия и тя да разгледа необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията, определена по закон, в Народното събрание, да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонения на законите да се набележат мерки."

"За призивите да вляза в правомощията си относно НСО ще припомня още веднъж, че приетият през 2015 г. закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реалното ръководство на службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон", посочи държавният глава.

Според старите действащи допреди приемането на специалния закон за НСО правила, службата бе подчинена на държавния глава. Освен това той определяше състава на комисията, която взима решенията кой да бъде охраняван при повишена степен на застрашеност. А сега президентът осъществява общото ръководство и контрол, като са изброени три функции - назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет, утвърждава основните структурни звена и общия числен състав и удостоява служители с висши офицерски звания. 

Краткото си изявление Радев започна с това, че неведнъж е заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се борим с беззаконието и погазването на гражданските права. "За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността", посочи той.

"В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие", заяви държавният глава и обяви това, което всички питаха вчера, но отговор не дойде тогава нито от НСО, нито от "Дондуков" 2.

Както е известно, вчера Христо Иванов и двама негови сподвижници акостираха на брега до резиденция "Росенец", която е непристъпна за граждани отдавна, но бяха посрещнати от група мъже, които ги изблъскаха обратно във водата. На място пристигна и полиция, но униформените провериха личните карти само на тримата от ДБ, срещу което те по-късно подадоха жалба. Въпреки призивите на Иванов към гардовете да се легитимират, те не го сториха. В коментар по-късно от службата за охрана нито потвърдиха, нито отрекоха, че участниците в инцидента са нейни служители. Изброиха само кои обекти се охраняват от НСО, като резиденцията в Росенец не е сред тях. От президентството също излязоха с кратко изявление, в което се посочваше само казаното днес и от Радев - че на практика отговорността е на изпълнителната власт, а функциите на държавния глава по отношение на службата са сведени до минимум.

Ето и цялото изявление на президента от днес:

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие.

Днес имах разговор с началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка.

Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналият декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана.

Днес настоях  ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица.  Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана.

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО ще поясня още веднъж, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът от Народното събрание.

Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон. 

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Нужно е ,

пРезидентът-хибридент да посочи , кога , къде и под каква форма е заявил това/за охраната на Доган и Пеевски/. Все пак , той беше избран и от тях...

https://clubz.bg/92102-rumen

https://clubz.bg/92102-rumen_radev_ako_zavisi_ot_men_dogan_i_peevski_ne_trqbva_da_polzvat_nso

Ех РРадев!

Ние знаем че са от НСО, ама шефа им защо лъже, че не са? От него започни, ама Деса ще разреши ли?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

РЕШЕНИЕТО, кои ОБЕКТИ НА

РЕШЕНИЕТО, кои ОБЕКТИ НА ДЪРЖАВАТА И ЛИЦА ДА СЕ ОХРАНЯВАТ ОТ НСО се взема от КОМИСИЯТА ПО ЧЛ. 23 от ЗНСО Чл. 22. (1) Комисията по чл. 23 ЗНСО, наричана по-нататък "комисията", се състои от председател – началника на Националната служба за охрана, и членове: председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и главния секретар на Министерството на вътрешните работи. (2) При необходимост след решение на комисията в работата й участват като членове ръководителите на Служба "Военна информация" и на Държавна агенция "Разузнаване". Някъде да прочетохте за представител на ПРЕЗИДЕНТА?
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

След като ,

от пРезидентът -хибридент не зависи нищо , за чий х.. НСО му е подчинена ?
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Без да съм му голям

Без да съм му голям привърженик (ака фен) смятам, че този път Президентът е много прав!
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Фатмакът- президент отново е

Фатмакът- президент отново е чист като Христова сълза. Виновни са всички, а той-в бяло... Боклук позитанский!!!!!!!!!!!!
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

кочината се е развълнувала

Чува се грухтене, защо, не е ясно. Все пак Коледа е далече.....
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

ах, защо

тетка Цачева не стана президент? Ам тоя Рундьо стана, та лази по нервите на Бацето и останалата крадлива измет..........
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

АМИ КАТ

и в родното и село не я пожелаха за МАГАРИЦА НА БАЦЕ да я турнат.. Радев ли е виновен, че му я пуснаха за конкурентка в кушията? А Баце тъй да жертва МАМИЦАТА НА ПАРТИЯТА СИ за благото на територията му..
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Аз

също не съм почитател на президента,не съм и гласувал за него,но откакто започнаха обединените нападки на прокуратурата и премиера срещу него и негови служители,аз следя редовно неговите реакции и мога да кажа,че дотук поведението на Радев като вътрешно-политически реакции е повече от достойно!Сега,след случая с Хр.Иванов на брега до Догановата резиденция,Радев отново постъпва достойно,като обявява публично истината,че гардовете край Росенец са служители на НСО!Всеки честен човек трвбва да уважава и зачита постъпките на полит.си опоненти,тогава,когато те постъпват правилно!Затова,мога да кажа относно постъпките на Президента по обсъжданата тема само едно-че постъпва принципно и отговорно,за което трябва да бъде похвален!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.