Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей заяви, че шпионските дейности на китайското правителство са "най-голямата дългосрочна заплаха" за бъдещето на Съединените щати.

Рей говорѝ в института "Хъдсън" във Вашингтон за „многостепенна кампания за намеса“, осъществявана от сегашното китайско ръководство, предаде Би Би Си.

Пекин е започнал да преследва китайски граждани, живеещи в чужбина, притискайки ги да се завърнат у дома и се е опитал да осуети американски изследвания на нови коронавирус, каза Рей.

"Залогът не може да бъде по-голям", каза той. "Китай е впрегнал усилията на цялата държава да стане единствената суперсила в света с всички средства".

В речта, продължила почти час, той подробно описа начините, по които Китай се меси във вътрешните работи на други страни. По думите му става дума за широка кампания за икономически шпионаж, кражби данни и източване на пари, незаконни политически дейности чрез подкуп и изнудване, за да се повлияе на политиката на САЩ.

"Стигнали сме дотам, че сега ФБР  започва ново контраразузнавателно дело, свързано с Китай, на всеки 10 часа", каза Рей.

Той добави, че китайският президент Си Цзинпин е станал инициатор на програма, наречена „Лов на лисици“, насочена срещу китайски граждани, които живеят в чужбина и се възприемат като заплаха от правителството в Пекин.

"Говорим за политически противници, дисиденти и критици, които се опитват да разобличат широко разпространените нарушения на правата на човека в Китай."

"Китайското правителство иска да ги принуди да се върнат в Китай, а тактиката му за постигане на това е шокираща.", каза той.

Рей посочи, че китайските власти изпълняват програмата, като изпращат емисари до нейните цели с посланието: "Имаш две възможности - да се върнеш веднага в Китай или да се самоубиеш".

Програмата е започнала през 2015 г. и е била насочена срещу заподозрени в корупция, но сега се е разширила, за да обхване хиляди бегълци.

Междувременно Китай съобщи, че ще наложи санкции на американски граждани ангажирани с Тибет, чието поведение Пекин намира за крайно, предаде Ройтерс. Мярката е в отговор на американски санкции срещу китайски представители за нарушения на правата на човека.