Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Аз мисля, че това ще бъде следващата крачка, ако прокуратурата не изнесе целия чат, с който разполага."

Това заяви тази сутрин пред бТВ главният секретар на президентството Димитър Стоянов в отговор на въпрос готов ли е да публикува държавният глава Румен Радев комуникацията си с Пламен Бобоков.

Поводът: обявените вчера от прокуратурата есемеси между подсъдимия Бобоков и лице, именувано в телефона му като Prezident-Rumen Radev. От обвинението избягват назоваването на имена, но посочиха, че става въпрос за лице с имунитет. Още вчера обаче впечатление направи, че от всички публикувани на сайта на спецпрокуратурата "скрийншотове" репликите на Radev са заличени.

Има заличени такива и на самия Бобоков, като на практика е оставено само едно съобщение, в което бизнесменът говори за евентуална среща с президента на Либерия.

Последва реакция на Радев. "Държавният глава Румен Радев призовава прокуратурата да публикува незабавно целия му "чат" с Пламен Бобоков. Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков", обявиха от прессекретариата му.

"Виждаме няколко чата, но можем да се ориентираме само по датите. Затова президентът призова да се публикува целият чат - само тогава ще имаме реална представа какъв точно е бил той. И най-важното - пуснато е само едно от съобщенията - на Бобоков. Въпросът е защо", заяви тази сутрин Стоянов.

Вчера самият Бобоков заяви, че в неговите мобилни устройства няма записан номера на президента. "Въпросът, който увисва в пространството и никой не желае да зададе, е: Тогава от чий телефон, след като не е от моя, са взети въпросните щедро разпространявани чатове? Дали пък не е от телефона на президента?" - намекна, че прокуратурата има достъп до телефона на държавния глава Бобоков. В коментар тази сутрин Стоянов заяви, че "с технически средства има възможност за изнасяне на чатове".

Стоянов заяви още, че Пламен Бобоков е бил част от бизнес делегация на президента. Веднъж - в Армения. Посочи още, че на българския бизнес трябва да се помага на всички нива, в т.ч. от посланиците.

"Аз не виждам топла връзка между Пламен Бобоков и президента Радев и при публикуването на чата може би ще се разбере колко е топла тая връзка", заяви главният секретар на "Дондуков" 2.

По думите му точно този чат е публикуван "за създаване на определена манипулация".

"Целта е да се манипулира общественото мнение и да се създаде усещане, че президентската институция е онова тресавище, онази част от свинските черва, използвам лексиката на главния прокурор, които задължително минават през президентската институция", заяви Стоянов.

По повод кадруването на Бобоков чрез президентския секретар по правните въпроси Пламен Узунов, за каквото твърди държавното обвинение, Стоянов заяви: "Знаете ли по колко такива обаждания имам на ден - "може ли да се срещна с президента" - 20-30. Вижте, от много институции идват такива обаждания. Много често казваш "ще опитам", това е един учтив отказ."

Стоянов отрече да е имало кадруване от страна на президентството и по въпросите на посланическите назначения и прехвърли топката към Министерството на външните работи и Министерския съвет, откъдето формално отправят предложенията за имена. Конкретно става въпрос за желанието на Бобоков за посланик в Нигерия с акредитация в Либерия да бъде назначен Жоро Кираджиев. И до днес няма указ за назначаването му обаче, защото не е получил агреман. Стоянов попита риторично дали, когато външният министър Екатерина Захариева предложи за посланик човек от политическия си кабинет, това се счита за назначение на "Дондуков" 2.

Пламен Узунов е секретар - като такъв той няма достъп до тази информация. Не участва в процесите по съгласуване на посланиците. Категорично отхвърлям тази и другите спекулации - че е въздействал за издаване на българско гражданство на либийски гражданин. Как си представяте да въздейства на Министерството на правосъдието, ДАНС и пр. Както и за помилването, заяви още Стоянов.

По отношение на кораба БАДР, "арестуван" от българските власти, секретарят заяви, че в президентството е имало две проведени срещи в началото на януари миналата година, като паметните записки от тях са били изпратени на МВР, МВнР, Министерството на правосъдието. "Няма скрито-покрито", заяви.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

толкова

ниско падна прокуратурата под диктата на милиционера, че вече е невъзможно да излезем от тази кочина. Цацаров заслужава най- тежко морално осъждане, че допусна толкова ниско правно културна личност до правораздавенето. С какво страна и народът ни го заслужиха?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.