Най-висшият административен съд на Турция ще реши до 15 дни дали да промени функцията на "Света София" от музей в джамия, съобщи днес турският в. "Сабах".

Предложението, което се очаква да направи той, няма да бъде обвързващо за президента Реджеп Тайип Ердоган и той би могъл да го заобиколи, посочва гръцкият всекидневник "Катимерини.

"Света София" е построена между 532 и 537 г. по време на император Юстиниан I. Тя е била седалище на византийските патриарси до превземането на Константинопол от войските на Мехмед II Завоевателя през 1453 г. Султанът заповядва да бъде превърната в джамия. От 1935 г. до днес тя е музей съгласно указ на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Той цитира проправителствения печат в Турция, че ако построената през VI век от по времето на император Юстиниан патриаршеска катедрала стане отново джамия, първата мюсюлманска молитва в нея може да бъде на 15 юли, когато се навършват четири години от неуспешния опит за военен преврат срещу сегашния турски държавен глава.

"Катимерини" подчертава, че това би имало по-широки политически последици както за гръцко-турските отношения (първи тест след неотдавнашния телефонен разговор между Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис), така и на международно ниво. Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Анкара да не сменя режима а "Света София", предизвиквайки остра отрицателна реакция.

Ердоган маха на привърженици, докато посещава "Света София" със съпругата си Емине.

Помпео потвърди подобни позиции, изразявани от Държавния департамент през последните дни, отбелязва вестникът.

Анкара отвърна с изненада, подчертавайки, че "Света София" е собственост на Турция, както всички културни ценности в страната, в контекста на нейните суверенни права.

Вселенският партриарх Вартоломей

През изтеклите дни Вселенският патриарх Вартоломей подчерта, че евентуално превръщане на "Света София" в джамия "ще обърне милиони християни по света срещу исляма".