Върховният съд на Турция ще даде на 2 юли ход на дело, което може да превърне църквата музей "Света София" в Истанбул в джамия, предаде днес агенция "Фокус", позовавайки се на турския вестник "Йени шафак".

Това е поредният опит да бъде променен статутът на историческия паметник на ЮНЕСКО, който има подкрепата на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Моето впечатление е, че президентът Ердоган сериозно обмисля да превърне Света София в джамия", пише коментаторът на в. "Хюриет" Абдулкадир Селви, който е  известен с връзките си  в турското президентство, отбелязва "Фокус".

Този път делото е заведено от Асоциацията за паметниците от древността и околната среда. Тя иска Върховният съд да реши дали е истински подписът на осонователия на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк под указ от 1934 г. , който превръща Света София в музей.

Ако на 2 юли върховните съдии приемат жалбата, процесът на превръщането на старинния византийски храм в джамия ще започне. Върховният съд е отхвърлял досегашните жалби на асоциацията.

Света София е построена между 532 и 537 г. по време на царуването на Юстиниан I. Тя е била седалище на византийските партриарси то превземането на Константинопол от войските на Мехмед II Завоевателя през 1453 г. Султанът заповядва да бъде превърната в джамия. От 1935 г. до днес тя е музей съгласно указа на Ататюрк от 1935 г.