Докато цената на природния газ, а от там и на парното, и на топлата вода продължават да падат, то тази на тока леко ще се вдигне. Това обяви преди малко председателят на Комисията за водно и енергийно регулиране на брифинг в сградата на регулатора. Новите цени важат от юли до края на юни на следващата година, а спрямо май и юни за тази година повишението е и при ток и при газ. Газта обаче е с много по-ниска цена спрямо миналата година.

Накратко - токът за битовите клиенти ще поскъпне средно за страната с точно 2,79%. Все пак стойността е доста по-висока от предварително очакваното поскъпване с около 0,5 на сто. Причината за промяната е включването на държавната "Марица изток 2" в енергийния микс. Тя беше включена по-късно със заповед на министър Петкова, но нейният ток е по-скъп.

"Това е по-малко от годишната инфлация”, заяви председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Разбивката по ЕРП-та показва следната картина: потребителите на ЧЕЗ ще плащат средно с почти 3 на сто; тези на EVN - с над 4%, а тези на "Енерго-про" - с около процент. 

Относно парното, той беше категоричен - българските граждани ще плащат по-малко през следващия отоплителен сезон отколкото през предишния.

Намалението за страната е средно 12,69%”, заяви Иванов. „Твърденията за повишаване преследват политически цели”, коментира Иванов.

Природният газ става 19,10 лева за мегават час. Намалението е с 6,05%, обясни председателят на КЕВР.

Припомняме, че в началото на юни КЕВР заяви, че подкрепя средно увеличение на парно и топла вода с 22%. Това обаче разгневи освен обществото - и премиера Бойко Борисов, който обеща да смени ръководството. Председателят на КЕВР пък обясни, че увеличението е спрямо месеците май и юни, но генерално спрямо миналата година има огромно намаление заради договорката с "Газпром".