Саудитците масово купуват скъпи стоки като злато, домакински уреди и електроника преди обявеното от днес тройно увеличение на данък добавена стойност (ДДС) на основни стоки, тъй като правителството иска да увеличи държавните приходи, подкопани от коронавируса и ниските цени на петрола, предадоха Ройтерс и БТА.

Правителството вдига тройно ДДС на основи стоки и услуги от 5 процента на 15 процента от днес. Мярката е взета на фона на прогнозите на Международния валутен фонд за свиване на саудитската икономика с 6,8 на сто тази година.

За да изпреварят скока на данъка, саудитците напълниха моловете, супермаркетите и автомобилните салони през последните дни, след като магазините отново отвориха след месеци ограничителни мерки заради коронавируса.

Кралството разхлаби ограниченията за спортни зали, ресторанти, бизнеси и събирания през последните месеци, въпреки че смъртните случаи от вируса продължават да растат.

Потребителските разходи през май на фона на частичното разхлабване на мерките са били с близо 16 процента по-малко спрямо предходната година според Джадва инвестмънт (Jadwa Investment). Саудитската икономика се сви с 1 процент през първото тримесечие на годината.

Коронавирусът лиши кралството тази година от милиарди долари приходи от поклонението, известно като хадж, което обикновено привлича 2,5 милиона души за пет дни в свещения за мюсюлманите град Мека.

Саудитските власти обявиха, че хаджът, който започва в края на юли тази година, ще бъде много ограничен и може да включва около 1000 поклонници от жителите на кралството заради притесненията, свързани с разпространението на коронавируса сред множество от хора на едно мястостоки, заради предстоящ троен скок на ДДС