Девет страни от ЕС настояват евродепутатите да отхвърлят пакета „Моибилност 1“ и да го оставят в настоящия му вид, пише „Политико“.

Това става ясно от писмо, изпратено до депутатите и подписано от министрите на външните работи и на транспорта на тези държави. Сред тях е и България, от чието име са се подписали Екатерина Захариева и Росен Желязков. Останалите страни са Румъния, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Естония, Малта и Кипър. Това е т.нар. бунтовна деветка, недоволстваща от пакета, известен още като „Пакет Макрон“.

„Политико“ разполага с копие от писмото.

Гласуването е насрочено за 8 юли – първия ден на месечната сесия на Европарламента в Брюксел.

„Убедени сме, че чрез този законоателен пакет ще бъдат разрешени много социални въпроси в пътния транспорт. Въпреки това остават определени ограничителни и непропорционални мерки. В резултат върху вътрешния пазар на ЕС ще се спусне новата тежка завеса на протекционизма, като така ще бъде намалена конкурентоспособността на производителите от ЕС и ще бъдат увеличени емисиите от въглероден двуокис“, пишат министрите.

По тази причина те призовават евродепутатите внимателно да обсъдят предложените мерки като задължението камионите да се връщат на всеки осем седмици в страните членки, в които са базирани, периодите от прекъсване в каботажните операции и разделянето на транспортните операции от двете страни на границите.

Министрите също така изтъкват:

• Пакетът „Мобилност 1“ създава огромно разделение в Съвета на ЕС – 9 страни членки срещу временно споразумение между институциите;

• Не е направена оценка на въздействието на измененията върху околната среда и функционирането на единния пазар;

• Практическата невъзможност да бъдат прилагани измененията ще изключи някои страни членки от единния пазар и ще спусне значителни и вероятно непреодолими бариери пред други;

• Като призна този недостатък в законодателния процес, Еврокомисията започна да изготвя оценка на въздействието, която се очаква да бъде готова едва през есента на 2020 г.;

• Пандемията от COVID-19 разстрои бизнеса в международен план по безпрецедентен начин, а пакет „Мобилност 1“ е изготвен при коренно различна реалност.

Въз основа на тези доводи министрите призовават евродепутатите да оставят пакета в сегашния му вариант.